مقایسه استفاده از پوشش های پلی اتیلنی نسبت به پالستیکی بر عملکرد کیفی و کمی سیالژ جو

نویسندگانمسعود دیدارخواه,موسی وطن دوست
نشریهپژوهش های تولیدات دامی
شماره صفحات۸۱-۹۵
شماره سریال۱۴
شماره مجلد۴۱
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۳
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

مقدمه و هدف: ذخیره مناسب علوفه در سیلو سبب حفظ کیفیت بهتر سیلاژ و به حداقل رساندن کاهش ارزش تغذیهای آن در زمان سیلو کردن، ذخیره و در زمان مصرف خواهد شد. نفوذ هوا به داخل سیلاژ یکی از مهمترین عواملی هست که سبب تحریک رشد باکتریهای هوازی، مخمرها و کپکها میشود. این فرآیند کیفیت سیلاژ را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهد و باعث فساد هوازی در آن خواهد شد. همچنین این شرایط مقدار ماده خشک و ارزش غذایی سیلاژ را کاهش داده و با افزایش میکروارگانیسمهای بیماریزا و مایکوتوکسینها در سیلاژ در نهایت باعث کاهش مصرف ماده خشک سیلاژ در دام خواهد شد. استفاده از پلیاتیلن بهعنوان پوشش و محافظ سیلاژ برای سالهای متمادی مورد توجه و استفاده قرار گرفته است. این پژوهش بهمنظور ارزیابی مقایسه برخی از شاخصهای شیمیایی و میکروبی سیلاژ علوفه جو تهیه شده توسط کیسههایی از جنس پلیاتیلن در مقایسه با کیسههای پلاستیکی و در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. مواد و روشها: علوفه کامل جو با ماده خشک تقریبی 31درصد برداشت شد و به قطعاتی به طول 30تا 50میلیمتری خرد شد. سپس )1در لولههای آزمایشگاهی از جنس پلیاتیلن با درب پیچدار دارای حلقههای لاستیکی، )2در کیسههای از جنس پلیاتیلن و )3در کیسههای پلاستیک هرکدام به وزن تقریبی 10کیلوگرم در 4تکرار سیلو شدند و بهمدت 60روز در محیط بسته آزمایشگاه نگهداری شدند. یافتهها: نتایج آزمایش نشان داد که در سیلاژهایی که در کیسههای پلیاتیلن ذخیره شده بودند نسبت به سیلاژهایی که در لولههای پلیاتیلن سیلو شدند بهترتیب شاخص اسیدیته ( 3/79در مقابل )3/53و جمعیت مخمرها ( 0/50در مقابل 1/14واحد تشکیل دهنده کلنی در گرم) بهطور معنیداری ()p=0/001 افزایش داشتند، درحالیکه در سیلاژهایی که داخل کیسههای پلاستیکی سیلو شدند، نسبت به سیلاژهایی که در لولههای پلیاتیلن سیلو شدند، تغییرات بیشتری روی داده و بهترتیب مقدار ماده خشک ( 31/80درصد در مقابل 31/24درصد؛ ،)p=0/018الیاف نامحلول در شوینده خنثی ( 61/89درصد ماده خشک در مقابل 59/8درصد ماده خشک؛ )p=0/014و جمعیت کپکها ( 1/95در مقابل 1/13واحد تشکیل دهنده کلنی در گرم؛ )p=0/046نیز بهطور معنیدار تغییر پیدا کردند. پایداری هوازی سیلوها در سیلاژهایی که در لولههای پلیاتیلن سیلو شدند بیشترین ( 95ساعت) بود درحالیکه این شاخص در سیلاژ با پوشش کیسههای پلاستیکی بهطور معنیداری ( )P=0/001کمتر ( 62/5ساعت) از سیلاژهای دیگر بود. بازیابی ماده خشک آن پس از باز کردن سیلوها و پسازآن بهمدت 7روز پس از هوازدگی نیز بهطور معنیداری ( )p=0/001نسبت به سایر سیلاژها کمتر ( 81/50درصد ماده خشک در مقابل 87/84 درصد ماده خشک و 88/10درصد ماده خشک) بود. نتیجهگیری: بر اساس نتایج بهدستآمده در این آزمایش انتخاب کیسههایی از جنس پلیاتیلن در مقایسه با کیسههای پلاستیکی برای سیلو کردن بستههای کوچک علوفه میتواند شرایط مطلوبتری برای حفظ کیفیت سیلاژ مهیا کند

لینک ثابت مقاله

tags: ارزش تغذیه ای، بسته بندی، سیلاژ جو، کپک، مخمر