Authors | حسن بیات,مرتضی علیرضایی نقندر,محمد حسین امینی فرد |
---|---|
Journal | نوآوری در علوم و فناوری غذایی |
Page number | ۱-۱۱ |
Serial number | ۱۳ |
Volume number | ۴ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۲۰۲۱ |
Journal Grade | Scientific - promoting |
Journal Type | Typographic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Journal Index | isc |
Abstract
یبرازمبل (Perovskia abrotanoides Karel.) یکی از گیاهان بومی باارزش دارویی و دارای مقادیر قابل توجهی از ترکیبات آنتی اکسیدانی است که به علت خواص ضد میکروبی، کاربرد زیادی در بین اهالی بومی شمال شرق ایران دارد. هدف این پژوهش اندازه گیری و مقایسه ترکیبات فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی در عصارههای حاصل از حلالهای (متانول، اتانول، هگزان و آب)، 250 و 500 پی پی ام) و اندامهای مختلف (گل، ساقه و برگ) گیاه برازمبل بود. بدین منظور اندام ،125 ،62/5 ،31/25 ، غلظتهای ( 0 هوایی گیاهان در مرحلهی اوج گلدهی از رویشگاه جمع آوری و به سه بخش گل، ساقه و برگ تفکیک شدند. نتایج حاصله از سنجش فعالیت آنتیاکسیدانی نشان داد که در میان عصارههای مختلف بیشترین و کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی و ترکیبات فنلی به ترتیب 31 تا 250 پی پی ام، / مربوط به عصارههای متانولی و هگزانی است. در تمامی حلالهای مورد استفاده، با افزایش غلظت عصاره از 25 میزان فعالیت آنتیاکسیدانی نیز افزایش یافت و با افزایش غلظت از 250 به 500 پی پی ام، کاهش جزئی در فعالیت آنتی اکسیدانی مشاهده شد. همچنین مقدار ترکیبات فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی در عصارههای گل بیشترین و در عصارههای ساقه کمترین بود. سنجش در میان عصارههای مختلف و مقایسه آن با محلول حاوی استاندارد آسکوربیک اسید حاکی از آن بود که بیشترین اثر IC فاکتور 50 بازدارندگی بعد از آسکوربیک اسید، در عصارههای متانولی حاصل شد. بطور کلی نتایج نشان داد که گیاه برازمبل و مخصوصا گل ها غنی از ترکیبات فنلی می باشد و متانول به عنوان بهترین حلال جهت استخراج ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی می باشد.
tags: برازمبل، ترکیبات فنلی، عصارههای گیاهی، فعالیت آنتیاکسیدانی.