بررسی خصوصیات جوانه‌زنی بذر فلفل شیرین (Capsicum annuum) تحت تیمار شوری و خشکی

Authorsمحمد حسین امینی فرد,حسن بیات
Journalپژوهش های بذر ایران
Page number۱۳۷-۱۴۹
Serial number۶
Volume number۲
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۰
Journal GradeISI
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

مقدمه: فلفل متعلق به خانواده بادمجانیان میباشد و از مهمترین محصولات سبزی و باغی بوده که به دلیل ارزش تغذیه ای، تمایل به مصرف آن در سراسر جهان رو به افزایش است. جوانهزنی و سبز شدن بذر به شدت تحت تأثیر تنش های محیطی از جمله شوری و خشکی قرار می گیرد، بهطوری که استقرار ضعیف گیاه یکی از مشکلات اصلی در مناطق خشک و شور می باشد. خشکی بر جنبه های مختلف رشد گیاه تأثیر گذاشته و موجب کاهش و به تاخیر انداختن جوانه زنی، کاهش رشد اندامهای هوایی و کاهش تولید ماده خشک می گردد. تنش شوری نیز به عنوان یکی از تنش های غیرزنده مهم است که نقش مهمی در کاهش تولید محصولات زراعی و باغی دارد. مواد و روش ها: به منظور بررسی اثر تنش های خشکی و شوری بر خصوصیات جوانه زنی بذرهای فلفل شیرین، دو آزمایش مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1395 انجام شد. برای اعمال تنش خشکی از پلی اتیلن گلیکول 6000 و برای تنش شوری از کلرید سدیم استفاده گردید. سطوح تیمارهای آزمایش های خشکی و شوری شامل 10 - و 12 - بار بودند. بذرها با محلول هیپوکلریت سدیم دو درصد به مدت یک دقیقه ،-8 ،-6 ،-4 ، - پتانسیل های اسمزی صفر، 2 ضدعفونی و سپس با آب مقطر شسته شدند. محیط کشت، پتری هایی با قطر 9 سانتی متر بود و در هر کدام 25 عدد بذر بر روی دو لایه کاغذ صافی قرار داده شد و سپس به هر پتری مقدار 5 میلی لیتر آب مقطر یا محلول اضافه شد. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشه چه و ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و کل بود. یافتهها: براساس نتایج تجزیه واریانس، تنش شوری و خشکی بر شاخص های جوانه زنی و رشد فلفل شیرین تأثیر معنی داری داشتند، بهطوری که در سطح 10 - و 12 - بار تنش شوری، جوانه زنی فلفل شیرین به شدت کاهش یافت و به صفر رسید. درصد 93/ 41 و 46 /67 ،43/ جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و وزن خشک گیاهچه با افزایش تنش خشکی از صفر به 12 - بار به ترتیب 75 درصد کاهش یافتند. شاخص بنیه بذر در هر دو تنش نیز کاهش یافت، بهطوری که با افزایش سطح تنش خشکی و شوری از پتانسل 96 و 100 درصد کاهش یافت. / اسمزی صفر به 12 - بار، شاخص بنیه بذر فلفل شیرین به ترتیب 58 نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در مرحله جوانه زنی، تحمل گیاه فلفل شیرین به تنش شوری در مقایسه با تنش خشکی، بیشتر است، ولی برای ارزیابی دقیق تر نیاز به انجام آزمایشات تکمیلی در مزرعه و گلخانه می باشد.

Paper URL

tags: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، پلی اتیلن گلیکول، کلرید سدیم