نویسندگان | سید همایون فرهنگ فر,هادی میرزا سروری,نظر افضلی,احمد رضا راجی |
---|---|
همایش | اولین همایش ملی افزودنی های خوراک دام و طیور |
تاریخ برگزاری همایش | ۲۰۲۱-۰۶-۰۹ |
محل برگزاری همایش | بیرجند |
شماره صفحات | ۰-۰ |
نوع ارائه | پوستر |
سطح همایش | داخلی |
چکیده مقاله
مقدّمه: مهمترین هزینة مرغداریها مربوط به تغذیه است که امروزه از 69 درصد هزینهها نیز فراتر رفته است. استفاده از ضایعات و منابع غذایی با قیمت پایین، یکی از تدابیر مهم در جهت اقتصادی نمودن تولید ذکر میشود. عصاره برگ زیتون همانند سایر بخشهای زیتون، حاوی ترکیبات پلیفنلی میباشد که فعالیّت آنتیاکسیدانی بسیار قوی از خود نشان میدهد. عصاره برگ زیتون، به دلیل دارا بودن ترکیبات پلیفنلی اعم از اولئوروپین هیدروکسی تیروزول، ورباسکوزید، آپیگنین به عنوان منبع غنی آنتیاکسیدانی میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. هدف از تحقیق حاضر، اندازهگیری فعالیّت آنتی اکسیدانی عصاره برگ زیتون و بررسی اثر سطوح مختلف عصارههای آبی و الکلی برگ زیتون بر عملکرد مرغهای تخمگذار در زمان اوج تولید بود. مواد و روشها: آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با یازده تیمار، پنج تکرار و 9 قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. تیمارهای 933 و 3333 میلیگرم در کیلوگرم خوراک( و پنج سطح عصاره الکلی ،733 ،433 ، آزمایشی با پنج سطح عصاره آبی ) 233 933 و 3333 میلیگرم در کیلوگرم خوراک( همراه با تیمار شاهد بود. برای تهیّه عصاره، 23 گرم پودر برگ ،733 ،433 ،233( خشک زیتون در یک ارلن مایر ریخته شد و بر روی آن 333 میلیلیتر حلال اضافه گردید و به مدّت 24 ساعت تحت شرایط تاریکی و تلاطم قرار داده شد. سپس، عصاره حاصل با کاغذ صافی فیلتر شد. در نهایت، مواد فیلتر شده در آون با دمای 43 درجه سانتیگراد خشک شدند. عصاره خشک حاصل در دمای 23 - درجه سانتیگراد و در شرایط تاریکی برای انجام آزمایشات برونتنی و درونتنی )در جیره غذایی جوجهها( نگهداری گردید . برای سنجش فعالیّت آنتی اکسیدانی عصاره از روش DPPH استفاده شده است. در این روش که بر اساس به دام اندازی رادیکالهای آزاد مادهای به نام 2 و 2-دی فنیل 3-پیکریل هیدرازیل (DPPH) استوار است، تغییر میزان رنگ محلول از بنفش به بی رنگ و در نتیجه تغییر جذب آن در اسپکتروفوتومتر در طول موج 923 نانومتر اساس اندازه گیری میباشد . آزمایش در سه دوره 29 روزه از سن 29 هفتگی اجرا گردید. با ثبت روزانه تعداد و وزن تخممرغهای هر تکرار و میزان خوراک مصرفی، درصد تولید، میانگین وزن تخممرغ، گرم تخممرغ تولیدی و ضریب تبدیل خوراک در هر دوره محاسبه شد. نتایج و بحث: بررسی فعالیّت آنتی اکسیدانی عصارههای آبی و الکلی برگ زیتون که به صورت 3 بار تکرار انجام شد نشان میدهد که این عصارهها فعالیّت فوق العادهای در به دام انداختن رادیکالهای آزاد از خود بروز میدهند. غلظت 50IC عصارههای 3 بود. سطح 3333 عصارههای آبی و الکلی / 3 و 3349 / آبی و الکلی بر حسب میکروگرم بر میلیلیتر بهترتیب برابر با 3323 >3/ بالاترین درصد تولید را در مقایسه با تیمار شاهد داشتند ) 39 P (. میانگین وزن تخممرغ و گرم تخممرغ تولیدی بین تیمارهای مختلف آزمایشی اختلاف معنیداری با تیمار شاهد نشان نداد. سطح 3333 عصارههای آبی و الکلی کمترین ضریب تبدیل خوراک را در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. احتمال میرود سطوح مختلف عصاره از طریق کاهش فعالیّت میکروبی در مواد هضمی و یا کاهش فعالیّت آنها در سطح پرزها و نیزکنترل عفونتهای ناشی از باکتریهای مضر، موجب بهبود ضریب تبدیل غذایی شده باشند. نتیجهگیری کلی: آزمایشات برونتنی نشان داد که عصاره برگ زیتون از قدرت آنتیاکسیدانی نسبتاً بالایی برخوردار است. استفاده از عصاره برگ زیتون تا سطح 3333 میلیگرم در کیلوگرم، نه تنها اثر مضری بر عملکرد پرندگان نداشت، بلکه تا حدود زیادی، منجر به بهبود عملکرد نیز گردید .
کلیدواژهها: برگ زیتون، درصد تولید، ضریب تبدیل خوراک، وضعیّت آنتیاکسیدانی