ارزیابی سطوح مختلف عصاره کور بر صفات عملکردی جوجه های گوشتی چالش یافته با آفلاتوکسین و اکراتوکسین

نویسندگانسید همایون فرهنگ فر,پویان مالکی نژاد,نظر افضلی,آرش امیدی,عباس محمدی
همایشاولین همایش ملی افزودنی های خوراک دام و طیور
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۱-۰۶-۰۹
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

مقدمه: در بسیاری از نقاط دنیا، خوراک طیور با آلودگی مایکوتوکسینی مواجه است که متابولیتهای قارچی یا کپکهای رشد یافته بر محصولات مزرعهای یا غلات ذخیره شده هستند. مایکوتوکسینها حتی در غلظتهای پایین برای طیور مضر بوده و اثر خود را در بدن طیور از طریق تغییر در وظایف متابولیکی طبیعی در اندامهای مختلف اعمال میکنند . گیاه کور با دارا بودن ترکیبات فنلی در برگ و جوانهها دارای خواص ضدقارچ، ضد التهاب و ضد میکروبی است. در این تحقیق سعی شد با بررسی صفات عملکردی، تاثیر سطوح مختلف عصاره هیدروالکلی الکلی گیاه کور بر جوجههای گوشتی چالش یافته با مایکوتوکسینها بررسی شود. مواد و روش ها: در این آزمایش از 299 قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه سویه راس 339 در قالب طرح کاملاً تصادفی با ) 8 تیمار، 4 تکرار و 9 پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارتند از: 3( جیره شاهد )بدون هیچ افزودنی(، 2 جیره شاهد+ دو ppm آفلاتوکسین B1 3( جیره شاهد+ دو ، ppm اکراتوکسین A 4( جیره شاهد+ دو ، ppm آفلاتوکسین B1 + 293 میلی گرم در کیلوگرم عصاره کور، 9( جیره شاهد+ دو ppm آفلاتوکسین B1 ) 933 میلی گرم در کیلوگرم عصاره کور، 7 + جیره شاهد+ دو ppm آفلاتوکسین B1 693 میلی گرم در کیلوگرم عصاره کور، 6( جیره شاهد+ دو + ppm اکراتوکسین A + 293 میلی گرم در کیلوگرم عصاره کور، 9( جیره شاهد+ دو ppm اکراتوکسین A ) 933 میلی گرم در کیلوگرم عصاره کور، 8 + جیره شاهد+ دو ppm اکراتوکسین A 693 میلی گرم در کیلوگرم عصاره کور. میوه کور جمعآوری و پس از خشک شدن + عصاره هیدروالکلی آن )نسبت آب و الکل 93 درصد( تهیه شد. برای تغذیه جوجهها از برنامه سه مرحلهای جیره آغازین ) 3 تا 33 روزگی(، رشد ) 33 تا 24 روزگی( و پایانی ) 29 تا 42 روزگی ا ستفاده شد. جیرهها بر اساس احتیاجات تو صیه شده توسط کمپانی راس و با استفاده از نرم افزار UFFDA تنظیم گردید . مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک به صورت دورهای محاسبه شد. دادهها به وسیله نرم افزار SAS و رویه خطی تجزیه و تحلیل آماری و مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون توکی در سطح خطای 9 درصد انجام شد . نتایج و بحث: در کل دوره آزمایشی، کمترین مصرف خوراک و افزایش وزن در تیمارهای آلوده به آفلاتوکسین و اکراتوکسین >3/ )تیمارهای 2 و 3( مشاهده شد که اختلاف معنیداری با تیمار شاهد داشتند ) 39 P (. کمترین ضریب تبدیل خوراک در تیمار >3/ شاهد مشاهده شد ) 39 P(. افزودن 693 میلیگرم در کیلوگرم عصاره کور در جیرههای آلوده به آفلاتوکسین، موجب افزایش معنیدار افزایش وزن و مصرف خوراک و کاهش ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با تیمار کنترل منفی آفلاتوکسین شد >3/39( P (. در جیرههای آلوده به اکراتوکسین، سطح 693 میلیگرم در کیلوگرم عصاره موجب افزایش معنیدار مصرف خوراک >3/ و افزایش وزن در کل دوره آزمایش شد ) 39 P (. عصاره کور با داشتن ترکیبات فنلی و خاصیت آنتیاکسیدانی ناشی از این ترکیبات در کاهش آسیب وارده به کبد در نتیجه مصرف سموم، نقش مهمی داشته و موجب بهبود صفات عملکردی در جوجههای گوشتی شد. 659 نتیجه گیری کلی: در نتیجهگیری کلی میتوان بیان داشت استفاده از سطح 693 میلیگرم در کیلوگرم عصاره کور موجب بهبود عملکرد جوجههای گوشتی چالش یافته با آفلاتوکسین شد و این مهم را میرساند که میتواند در آینده زمینه مطالعه بیشتری در جهت استفاده از عصارههای گیاهی در تحقیقات سموم باشد.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: آفلاتوکسین، اکراتوکسین، کور، ضریب تبدیل، مصرف خوراک