بررسی اثر روغن‌های بنه و زیتون بر ترکیب اسیدهای چرب شیر بزهای سانن

نویسندگانسیداحسان غیاثی,فاطمه گنجی,مسلم باشتنی,سید همایون فرهنگ فر,حسین نعیمی پوریونسی
همایشنهمین کنگره ملی و اولین کنگره بین المللی علوم دامی ایران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۱-۰۹-۱۵
محل برگزاری همایشساری
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

هدف از انجام این آزمایش بررسی اثر روغن‌های بنه و زیتون بر الگوی اسیدهای چرب شیر بزهای سانن بود. این آزمایش با استفاده از 8 رأس بز شیری سانن چند شکم زایش با میانگین روزهای شیردهی 10±121 و تولید شیر 161±86/2011 گرم در روز در قالب طرح مربع لاتین 4×4 اجرا گردید. جیره‌های آزمایشی شامل جیره حاوی 1) صفر درصد روغن، 2) جیره حاوی 3 درصد روغن بنه، 3) جیره حاوی 3 درصد روغن زیتون و 4) جیره حاوی 3 درصد مخلوط روغن بنه و زیتون بودند. جیره‌های آزمایشی در قالب طرح چرخشی (Change Over) در اختیار حیوانات قرار داده شد. در هر دوره دو هفته عادت پذیری و یک هفته نمونه‌گیری صورت گرفت. نتایج نشان داد استفاده از روغن بنه و روغن زیتون باعث کاهش غلظت اسیدهای چرب اشباع C14:0 و C16:0 در چربی شیر بزهای سانن گردید (05/0P<). با افزودن روغن بنه و روغن زیتون به جیره غلظت اسید استئاریک (C18:0) چربی شیر افزایش یافت. همچنین استفاده از روغن بنه و روغن زیتون تأثیر معنی‌داری بر غلظت اسید اولئیک (9- سیس C18:1) چربی شیر داشت (05/0P<). در مقایسه با جیره شاهد بیشترین غلظت اسید اولئیک در جیره حاوی روغن بنه مشاهده گردید (32/23 درصد در مقایسه با 12/20). استفاده از روغن بنه و روغن زیتون در جیره موجب افزایش معنی‌داری (05/0P<) در غلظت اسید چرب 11-ترانس C18:1 (اسید واکسنیک) شیر بزها گردید. افزودن روغن بنه و زیتون به جیره موجب افزایش معنی‌دار (05/0P<) غلظت CLA در چربی شیر گردید.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: بز شیرده سانن، ترکیب اسید چرب شیر، روغن بنه، روغن زیتون