اثر منبع کاتیونی و DCAD جیره گاو شیری بر فراسنجه¬های تخمیر شکمبه در شرایط برون تنی

Authorsسیداحسان غیاثی,یاسر فیض داربرآبادی,محمدباقر منتظرتربتی
Journalپژوهشهای علوم دامی ایران
Page number۰-۰
Serial number۱۲
Volume number۲
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۰
Journal GradeScientific - research
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

برای بررسی اثرات منبع کاتیون و سطح توازن آنیون –کاتیون (DCAD) جیره گاو شیری بر ویژگی¬های تخمیر میکروبی از آزمایش تولید گاز و کشت ثابت استفاده شد. فراسنجه¬های تولید گاز، زمان متناظر با نصف حداکثر گاز تولیدی(5/0t)، اسیدیته شکمبه و¬ تجزیه‌پذیری ماده خشک (DMD) در قالب آزمایش فاکتوریل 2×2×3 اندازه گیری شد.عوامل مؤثرها شامل DCAD (meq/kgDM 150+، 250+ و 350+)، منابع پتاسیمی (کربنات پتاسیم بدون آب(KC) و کربنات پتاسیم سسکوئی هیدرات (KCS)) و منابع منیزیمی (اکسید منیزیم (MO) و کربنات منیزیم (MC)) بود. نتایج تفاوت معنی داری در فراسنجه¬های تولید گاز، 5/0t، pH شکمبه و DMD، بین تیمارها نشان داد(p<0.05). تیمار با DCAD 150+ حاوی دو منبع KC و MC بیشترین حجم گاز تولیدی در 120 ساعت انکوباسیون، بیشترین پتانسیل تولید گاز و بیشترین مقدار c را نشان داد. در این تیمار از آنجایی که نرخ تخمیر بالاتر بود، زمان 5/0t کاهش یافت. تفاوت تابعیت گاز تولیدی از تجزیه‌پذیری ماده خشک بین سطوح مختلف DCAD نیز به لحاظ آماری معنی¬دار بود (p<0.05)، بطوریکه DCAD 250+ و 350+ میلی‌اکی‌والان احتمالاً از طریق بهبود شرایط محیط کشت به نفع جمعیت میکروبی شکمبه باعث افزایش تجزیه‌پذیری ماده خشک و درنتیجه افزایش گاز تولیدی شد. استفاده از منبع KCS باعث کاهش نرخ تخمیر و افزایش تداوم تخمیر شد که این تداوم قابلیت هضم ماده خشک را افزایش داد. به طور کلی می‌توان گفت که استفاده از منابع KC وMC با سطح DCAD 250+، باعث بهبود شرایط تخمیر شکمبه می¬شود، ولی استفاده از منبع KCS به طور خاص باعث افزایش DMD می گردد.

Paper URL

tags: تخمیر شکمبه، تجزیه پذیری، توازن آنیون– کاتیون، تولید گاز، منابع کاتیون.