ارزیابی شاخصهای خونی و پاسخ ایمنی جوجه گوشتی تغذیه شده با تفاله انار و زیست-یار باکتریایی تحت تنش گرمایی

Authorsسید جواد حسینی واشان,فاطمه مهدی زاده,َعلی حسین پیرای
Conference Titleاولین همایش ملی افزودنی های خوراک دام و طیور
Holding Date of Conference۲۰۲۱-۰۶-۰۹
Event Placeبیرجند
Page number۰-۰
PresentationSPEECH
Conference LevelInternal Conferences

Abstract

مقدمه: هر ساله بیش از 50 هـزار تـن تفاله انار قابل اسـتفاده بـرای صنعت خوراک در کشور خواهیم داشـت (5). همچنین مناطق بسیاری دارای آب و هوای گرم بوده و تنش گرمایی در طیور رخ میدهد بنابراین استفاده از تفاله انار و زیستیار باکتریایی میتواند اثرات مضر تنش گرمایی را کاهش دهد و منجر به کاهش هزینههای تولید شود. مواد و روش ها: به منظور انجام این آزمایش، تعداد 360 قطعه جوجه نر گوشتی راس 308 تهیه و آزمایش با 9 تیمار، هر تیمار 4 تکرار و هر تکرار 10 قطعه اجرا شد. این تحقیق در قالب طرح کاملاً تصادفی با آزمایشات فاکتوریل با سه سطح تفاله هسته انار (صفر،4 و 8 درصد) و دو روش زیستیار باکتریایی محرک رشد (صفر، افشانه و آشامیدنی زیستیار باکتریایی) به مدت 42 روز انجام گرفت. در پایان هفته ششم (42 روزگی) از هر تکرار به‌تصادف دو جوجه انتخاب، خونگیری و کشتار می‌گردد. فراسنجههای خونی شامل غلظت پروتئین تام، کلسترول، تریگلیسیرید، لیپوپروتئین با چگالی کم و لیپوپروتئین با چگالی بالا توسط دستگاه اسپکتروفتومتری خودکار انجام شد (16). برای ارزیابی سامانه ایمنی در سن 18 روزگی از هر تکرار 2 قطعه جوجه، که در مجموع از هر تیمار 8 قطعه انتخاب و به میزان 1 سی سی از گلبول قرمز گوسفندی (SRBC ) 10 درصد به ورید بال آنها تزریق شد. در سن 35 روزگی، تزریق دوم به همان جوجهها انجام میشود و در نهایت در 42 روزگی از جوجههای مذکور خون‌گیری شده و عیار پادتن بر ضد SRBCاندازهگیری شد (13). نتایج و بحث: در پاسخ ایمنی مصرف زیستیار باعث افزایش SRBC تام و ایمنوگلوبولین M شد. در اثرات اصلی تفاله انار و اثرات متقابل زیستیار و انار ، عیار پادتن تام بر ضد SRBC افزایش یافت (05/0>P). در شاخصهای خونی زیستیار باکتریایی سبب کاهش غلظت کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی کم سرم خون جوجههای گوشتی در مقایسه با سطح صفر شد(05/0>P). تفاله انار سبب کاهش غلظت لیپوپروتئین با چگالی پایین و افزایش غلطت لیپوپروتئین با چگالی بالا شد. در اثرات متقابل زیستیار و تفاله انار تاثیری بر غلظت پروتئین تام و تری گلیسرید سرم خون جوجهها نداشت ولی موجب کاهش غلظت کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی پایین و افزایش غلظت لیپوپروتئین با چگالی بالا سرم خون شد. نتیجه گیری کلی: یافتهها نشان داد استفاده از زیست یار باکتریایی و تفاله هسته انار در جیره جوجه گوشتی باعث بهبود پاسخ ایمنی و کاهش لیپیدهای خون شد.

Paper URL

tags: کلسترول، پروتئین تام، سامانه ایمنی، جوجه گوشتی