ارزیابی اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر رشد، پاسخ ایمنی همورال، صفات بیوشیمیایی خون و وضعیت پاداکسندگی جوجه‌های گوشتی

Authorsسید جواد حسینی واشان,پیرای
Journalپژوهش های زعفران
Page number۱۳-۲۶
Serial number۷
Volume number۲
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۰
Journal GradeISI
Journal TypeElectronic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

هدف از این پژوهش ارزیابی اثرات عصاره گلبرگ زعفران بر شاخص‌های عملکرد رشد، وزن نسبی اجزای لاشه، پاسخ ایمنی و وضعیت پاداکسندگی جوجه گوشتی بود. برای این منظور، تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی در قالب 4 تیمار آزمایشی شامل 5 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد و سطوح 300، 500 و 700 میلی‌گرم عصاره گلبرگ زعفران تغذیه شدند. جوجه‌ها در قالب سه دوره تغذیه‌ای شامل دوره آغازین (10-0 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) تغذیه و مورد رکوردگیری برای صفات عملکردی شامل افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک قرار گرفتند. برای پاسخ ایمنی در روزهای 14 و 35، تزریق گلبول قرمز گوسفندی و در 42 روزگی خونگیری انجام شد. تحلیل داده‌ها نشان داد سطوح 500 و 700 میلی‌گرم عصاره هیدروالکلی زعفران باعث افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل خوراک نسبت به شاهد گردید و مصرف خوراک در سطح 500 افزایش و در سطح 700 عصاره کاهش یافت. عصاره گلبرگ زعفران در سطوح بالاتر از 500 باعث کاهش کلسترول، LDL خون و چربی بطنی و افزایش HDL خون و درصد بورس در مقایسه با شاهد گردید. عصاره گلبرگ زعفران، افزایش عیار پادتن ثانویه بر ضد SRBC و عیار پادتن بر ضد نیوکاسل در 24 و 42 روزگی در سطح 500 و 700 میلی‌گرم را نسبت به شاهد داشت گردید ولی سطح عصاره بر عیار ایمنوگلوبین‌های Mو G و نسبت هتروفیل به لمفوسیت اثر نداشت. عصاره گلبرگ زعفران نسبت به شاهد باعث افزایش فعالیت آنزیم‌های گلوتایتون پراکسیداز، سوپراکسیددسموتاز و کاهش فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز و غلظت مالون دی‌آلدئید خون شد. بنابراین افزودن عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران به جیره جوجه گوشتی، احتمالا باعث بهبود عملکرد رشد، کاهش چربی خون، بهبود پاسخ ایمنی و ضعیت سامانه پاداکسندگی در جوجه‌های تغذیه شده با سطح 500 و 700 ‌شود.

Paper URL

tags: ضریب تبدیل مالون دی‌آلدئید عیار پادتن گلوتاتیون پراکسیداز جوجه گوشتی