Authors | سید جواد حسینی واشان,پیرای |
---|---|
Journal | پژوهش های زعفران |
Page number | ۱۳-۲۶ |
Serial number | ۷ |
Volume number | ۲ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۲۰۲۰ |
Journal Grade | ISI |
Journal Type | Electronic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Journal Index | isc |
Abstract
هدف از این پژوهش ارزیابی اثرات عصاره گلبرگ زعفران بر شاخصهای عملکرد رشد، وزن نسبی اجزای لاشه، پاسخ ایمنی و وضعیت پاداکسندگی جوجه گوشتی بود. برای این منظور، تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی در قالب 4 تیمار آزمایشی شامل 5 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد و سطوح 300، 500 و 700 میلیگرم عصاره گلبرگ زعفران تغذیه شدند. جوجهها در قالب سه دوره تغذیهای شامل دوره آغازین (10-0 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) تغذیه و مورد رکوردگیری برای صفات عملکردی شامل افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک قرار گرفتند. برای پاسخ ایمنی در روزهای 14 و 35، تزریق گلبول قرمز گوسفندی و در 42 روزگی خونگیری انجام شد. تحلیل دادهها نشان داد سطوح 500 و 700 میلیگرم عصاره هیدروالکلی زعفران باعث افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل خوراک نسبت به شاهد گردید و مصرف خوراک در سطح 500 افزایش و در سطح 700 عصاره کاهش یافت. عصاره گلبرگ زعفران در سطوح بالاتر از 500 باعث کاهش کلسترول، LDL خون و چربی بطنی و افزایش HDL خون و درصد بورس در مقایسه با شاهد گردید. عصاره گلبرگ زعفران، افزایش عیار پادتن ثانویه بر ضد SRBC و عیار پادتن بر ضد نیوکاسل در 24 و 42 روزگی در سطح 500 و 700 میلیگرم را نسبت به شاهد داشت گردید ولی سطح عصاره بر عیار ایمنوگلوبینهای Mو G و نسبت هتروفیل به لمفوسیت اثر نداشت. عصاره گلبرگ زعفران نسبت به شاهد باعث افزایش فعالیت آنزیمهای گلوتایتون پراکسیداز، سوپراکسیددسموتاز و کاهش فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز و غلظت مالون دیآلدئید خون شد. بنابراین افزودن عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران به جیره جوجه گوشتی، احتمالا باعث بهبود عملکرد رشد، کاهش چربی خون، بهبود پاسخ ایمنی و ضعیت سامانه پاداکسندگی در جوجههای تغذیه شده با سطح 500 و 700 شود.
tags: ضریب تبدیل مالون دیآلدئید عیار پادتن گلوتاتیون پراکسیداز جوجه گوشتی