اثر تفاله هسته انار با آنزیم و فرآوری آن با اوره بر عملکرد، فراسنجه¬های بیوشیمیایی خون و ایمنی جوجه گوشتی تحت تنش گرمایی

Authorsسید جواد حسینی واشان,تکتم وفائی فرد,سید همایون فرهنگ فر,سیداحسان غیاثی
Journalتحقیقات تولیدات دامی
Page number۸۹-۹۹
Serial number۹
Volume number۱
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۰
Journal GradeScientific - research
Journal TypeElectronic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

به منظور مطالعه اثر تفاله هسته انار با آنزیم و تفاله هسته انار فرآوری شده با اوره بر عملکرد، فراسنجه­های بیوشیمیایی خون و پاسخ ایمنی جوجه­های‌ گوشتی در شرایط تنش گرمایی، 280 قطعه جوجه یکروزه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی در هفت تیمار شامل سطوح 0، 3، 6 و 9 درصد تفاله هسته انار به همراه مولتی­آنزیم تجاری و سطوح 3، 6 و 9 درصد تفاله هسته انار فرآوری شده با اوره (PPTU) با چهار تکرار و 10 قطعه پرنده توزیع شدند. برنامه تنش گرمایی از روز 25 تا 42، روزانه به مدت هفت ساعت (در درجه حرارت 35 تا 37 درجه سلسیوس) اعمال شد. نتایج نشان داد فرآوری تفاله هسته انار با اوره سبب افزایش درصد پروتئین آن از 11 به 7/15 درصد شد. در جوجه­های مورد آزمایش، تفاله انار سبب میزان افزایش وزن بدن بالاتر (1498 در مقابل 1020 گرم در شاهد) و ضریب تبدیل خوراک پایین­تر (82/1 در مقابل 56/2 در شاهد) شد. تفاله هسته انار، غلظت گلوکز خون را از mg/dL 1106 در شاهد به mg/dL 611 در سطح 9 درصد PPTU کاهش داد. فعالیت آنزیم­های کبدی شامل آلکالین فسفاتاز (6483 در مقابل U/L1667)، آسپارتات آمینوترانسفراز (8/674 در مقابل U/L9/259) و لاکتات دهیدروژناز (3288 در مقابل U/l1506) در سطوح بالاتر تفاله هسته انار در مقایسه با شاهد کاهش یافت و پاسخ ایمنی بر ضد SRBC نیز در سطح 9 درصد تفاله (25/9) و در سطح 9 درصد PPTU (5/8) در مقایسه با شاهد (75/6) بهبود یافت. یافته­های مطالعه حاضر نشان داد افزودن تفاله هسته انار با آنزیم یا فرآوری آن با اوره تا سطح 9 درصد سبب بهبود عملکرد، پاسخ ایمنی و کاهش فعالیت آنزیم­های کبدی جوجه­ گوشتی در شرایط تنش گرمایی می­شود.

Paper URL

tags: جوجه گوشتی، تنش گرمایی، تفاله انار، فرآوری با اوره، ضریب تبدیل، آلکالین فسفاتاز