| Authors | سید جواد حسینی واشان,سیده زهرا سروش,نظر افضلی,علی اله رسانی |
| Journal | نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی) |
| Page number | 135-150 |
| Serial number | ۳۴ |
| Volume number | ۱۳۰ |
| Paper Type | Full Paper |
| Published At | ۲۰۲۱ |
| Journal Grade | ISI |
| Journal Type | Typographic |
| Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
| Journal Index | isc |
Abstract
مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثر استفاده از کنجاله زیتون بر عملکرد، خصوصیات لاشه، ریختشناسی ایلئوم، گوارشپذیری مواد مغذی، شاخصهای خونی و وضعیت پاداکسندگی بلدرچین ژاپنی اجرا شد. 352 قطعه بلدرچین ژاپنی یک¬روزه در قالب طرح کاملا تصادفی به چهار تیمار، چهار تکرار و 22 قطعه بلدرچین (مخلوط نر و ماده) در هر تکرار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (صفر)، چهار، هشت و 12 درصد کنجاله زیتون بود. کل فضولات تولید شده از سن 18 تا 21 روزگی، به مدت 3 روز به منظور اندازهگیری گوارش¬پذیری ظاهری مواد مغذی جمعآوری شد. در پایان دوره آزمایش در سن 35 روزگی، دو پرنده از هر تکرار بطور تصادفی انتخاب و پس از وزن¬کشی و خونگیری کشتار شدند. یک سانتیمتر از قسمت میانی ایلئوم برای ارزیابی بافتشناسی جدا شد. نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای آزمایشی روی افزایش وزن، خوراک مصرفی روزانه و ضریب تبدیل خوراک اثر نداشت. سطوح کنجاله زیتون بر وزن نسبی لاشه، سینه، ران، قلب و طحال اثر نداشت، بجز وزن نسبی کبد و سنگدان که در سطح 12 درصد کنجاله زیتون بالاترین بود (05/0P<). ریختشناسی ناحیه ایلئوم نشان داد که ارتفاع پرز در پرندههای دریافتکننده هر سه سطح کنجاله زیتون در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0P<). گوارشپذیری پروتئین و چربی خام در تیمار حاوی 12 درصد کنجاله زیتون نسبت به شاهد افزایش یافت (05/0P<). استفاده از سطح هشت درصد کنجاله زیتون باعث افزایش گوارش¬پذیری خاکستر و فسفر شد (05/0P<). کنجاله زیتون باعث کاهش غلظت مالون¬دیآلدئید خون در تیمارهای دریافت کننده کنجاله زیتون در مقایسه با شاهد شد ولی بر سایر شاخصهای خونی اثر نداشت. بیشترین میزان فعالیت آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز مربوط به تیمار شاهد و بالاترین میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دسموتاز در تیمار حاوی 12 درصد کنجاله زیتون مشاهده شد (05/0P<). یافتههای حاضر پیشنهاد میکند که می¬توان کنجاله زیتون را تا سطح 12 درصد در جیره بلدرچین ژاپنی بدون داشتن اثر منفی بر عملکرد پرنده اضافه نمود.
Paper URL