| Authors | سید جواد حسینی واشان,عبدالواحد اصلاح طلب,نظر افضلی,حسین نعیمی پوریونسی |
| Journal | علوم دامی ایران |
| Page number | 0-0 |
| Paper Type | Full Paper |
| Published At | ۲۰۲۵ |
| Journal Type | Typographic |
| Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
| Journal Index | isc |
Abstract
این آزمایش به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره آبی و الکلی میوه گیاه کور بر عملکرد رشد، شاخصهای بیوشیمیایی خون و سامانه ایمنی جوجههای گوشتی انجام شد برای این منظور، تعداد 450 قطعه جوجه خروس گوشتی یکروزه سویهی راس 308 در غالب یک طرح کاملاً تصادفی با 9 تیمار، 5 تکرار و 10پرنده در هر تکرار توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 150، 300، 450 و 600 میلی¬گرم در کیلوگرم عصاره آبی یا عصاره الکلی میوه کور در کیلوگرم جیره بودند. جوجهها با جیره سه مرحله شامل آغازین (1 تا 10 روزگی)، رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) تغذیه شدند. در سن 42 روزگی دو جوجه از هر تکرار انتخاب و کشتار شدند و نمونههای خون جهت تعیین میزان غلظت پروتئین کل، اسید اوریک، کلسترول و تریگلیسرید تهیه گردید. نتایج نشان داد که خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک در دورههای آغازین و رشد تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند ولی در کل دوره آزمایشی (1 تا 42 روزگی) افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در سطوح mg/kg 600 و 450 عصاره الکلی یا آبی در مقایسه با شاهد بترتیب افزایش و کاهش یافتند (05/0>P). هر چند (05/0>P). افزودن عصاره آبی و الکلی میوه کور باعث کاهش غلظت کلسترول، تری¬گلیسرید خون جوجههای گوشتی در مقایسه با شاهد گردید (05/0>P). افزودن عصاره آبی و الکلی میوه گیاه کور باعث کاهش فعالیت آنزیمهای آلانین آمینوترانسفرازو آسپارتات آمینوترانسفراز در جوجههای گوشتی گردید که بیانگر بهبود عملکرد قلب و کبد میباشد. عصاره کور بر وزن نسبی اجزای لاشه شامل وزن نسبی سینه، ران، قلب، کبد، و بورس اثر نداشت ولی باعث کاهش وزن نسبی چربی حفره بطنی گردید. یافته¬های پژوهش حاضر نشان داد، عصاره آبی و الکلی گیاه کور در سطح بالاتر از mg 300 عملکرد رشد را بهبود بخشید و کاهش غلظت لیپیدهای خون، بهبود پاسخ ایمنی و کاهش چربی بطنی گردید، لذا استفاده از سطح 300 میلی¬گرم عصاره آبی یا الکلی میوه کور با در نظر گرفتن اثرات بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی، در جیره جوجه گوشتی توصیه می¬شود.
Paper URL