اثر پودر قهوه سبز بر ریخت شناسی روده باریک جوجه گوشتی

نویسندگانسید جواد حسینی واشان,داود منوچهری,نظر افضلی,حسین نعیمی پوریونسی
همایشاولین همایش ملی افزودنی های خوراک دام و طیور
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۱-۰۶-۰۹
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

مقدمه: رشد و توسعه روزافزون پرورش طیور به شیوه متراکم، باعث افزایش تقاضا برای تامین نیاز مواد خوراکی مورد استفاده در صنعت پرورش طیور شده است. بنابراین در میان تولیدات محصولات کشاورزی باید به دنبال منابع جدیدی برای تامین احتیاجات صنعت خوراک دام و طیور باشیم(2). یکی از گیاهان مهم و ارزشمند و دارای مواد مغذی و زیست فعال، قهوه است. مواد و روش ها: به منظور انجام این آزمایش، تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه راس 308 تهیه و به‌طور تصادفی در 30 واحد آزمایشی (10قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی) توزیع شد و هر تیمار دارای 5 تکرار بود. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. به منظور مطالعه تغییرات ریختشناسی بافت روده جوجههای گوشتی، 1 سانتیمتر از قسمت انتهای ژژنوم روده باریک پرندگان کشتار شده در روز 42 (2 پرنده از هر تکرار)، جدا و توسط سرم فیزیولوژی 9 درصد شستشو و جهت تثبیت بافت، نمونهها در محلول فرمالین 10 درصد به مدت 24 ساعت قرار داده شد. و بعد از تهیه برش شاخصهای بافت شناسی اندازه گیری شد. نتایج و بحث: بر اساس نتایج به دست آمده ارتفاع پرز در جوجههای گروه شاهد با جوجههای دریافت کننده قهوه 2/1درصد تفاوت معنی دار آماری داشت(05/0>P )، بیشترین ارتفاع پرز مربوط به تیمار 6/0درصد و کمترین مربوط به گروه شاهد بود. در شاخص عرض پرز سطوح 3/0 و 6/0 و 9/0 درصد پودر قهوه دارای کمترین مقدار در مقایسه با سطح 5/1 درصد بودند (05/0>P )، همچنین نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در ژژنوم جوجههای گوشتی تغذیه شده با سطح 5/1 درصد پودر قهوه بالاترین بود (05/0>P ). نتیجه گیری کلی: با توجه به افزودن پودر قهوه به جیره جوجههای گوشتی تحلیل دادهها نشان داد افزودن پودر قهوه سبز در سطح 2/1 درصد سبب افزایش ارتفاع پرز و در 5/1 درصد باعث افزایش نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در ژژنوم گردید(05/0>P ). بنابراین افزودن پودر قهوه به جیره جوجه‌های گوشتی باعث بهبود ریختشناسی روده میشود

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: ژژنوم، ارتفاع پرز، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت، جوجه گوشتی