تأثیر نانو اکسید آهن بر شاخص¬های عملکردی، کیفی تخم مرغ و وضعیت پاداکسایشی مرغ¬های تخم¬گذار

نویسندگانسید جواد حسینی واشان,امیر جوادی فر,محمدباقر منتظرتربتی,یاسمن شمشیرگران
نشریهنشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
شماره صفحات۱۲۵-۱۴۰
شماره سریال۳۳
شماره مجلد۱۲۸
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۰
رتبه نشریهISI
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

به منظور تعیین اثر سطوح مختلف نانو اکسید آهن بر عملکرد، شاخص¬های کیفی تخم مرغ و وضعیت پاداکسایشی مرغ¬های تخم¬گذار، آزمایشی با 96 قطعه مرغ تخم¬گذار سویه Bovens در اوج تولید (28 هفته) در قالب طرح کاملا˝ تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار و 8 قطعه مرغ در هر تکرار اجرا شد. مرغ¬ها به مدت هشت هفته با جیره¬های آزمایشی حاوی سطوح صفر، 50 و 100 میلی¬گرم نانواکسیدآهن بر کیلوگرم جیره تغذیه شدند. صفات عملکردی شامل درصد تخم¬گذاری، میانگین وزن تخم¬مرغ¬ها، توده تخم¬مرغ تولیدی، میانگین خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک بصورت هفته¬ای رکوردبرداری شدند و صفات کیفی تخم مرغ (شاخص رنگ زرده، شاخص شکل تخم¬مرغ، شاخص ارتفاع زرده، واحد هاو، و وزن نسبی سفیده، زرده)؛ صفات پوسته تخم-مرغ (ضخامت پوسته، مقاومت پوسته تخم¬مرغ، وزن مخصوص تخم¬مرغ و وزن نسبی پوسته در انتهای دوره¬های 28 روزه بررسی شدند و شاخص¬های بیوشیمیایی خون و زرده تخم¬مرغ در انتهای آزمایش اندازه¬گیری شدند. مکمل نانوآهن بر صفات عملکردی و پروتئین تام خون اثری نداشت. استفاده از مکمل نانواکسیدآهن سبب افزایش غلظت HDL خون، آهن، روی و عیار پادتن بر ضد نیوکاسل و آنفلوآنزا در مقایسه با شاهد شد و غلظت کلسترول، تری گلیسرید، LDL و ALT در مقایسه با شاهد کاهش یافت. غلظت MDA خون با افزودن نانوذرات آهن افزایش یافت. بنابراین افزودن مکمل نانواکسیدآهن در سطح 100 میلی¬گرم می¬تواند باعث بهبود شاخص-های عملکرد، برخی خصوصیات کیفی تخم¬مرغ و کاهش کلسترول و تری¬گلیسرید خون، و بهبود پاسخ ایمنی در مرغ¬های تخم¬گذار گردد.

لینک ثابت مقاله

tags: ایمنی، کلسترول، مالون دی¬آلدئید، نانو آهن، واحد هاو