بررسی اثر ضدقارچی اسانس گیاهان دارویی ترخون و دارچین در کنترل قارچ .Aspergillus sP در میوه توت قرنگی

نویسندگانمهدی جهانی,الهام عدل,محمد حسین امینی فرد
همایشنخستین همایش ملی فناوری تولید و پس از برداشت گیاهان باغی (مجازی)
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۲-۰۵-۲۵
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

مروزه بجای مصرف مواد شیمیایی، از مواد طبیعی برای مقابله با بیماری میوهها و محصوالت استفاده می کنند؛ از جمله روشهای سالم و بی خطر برای کنترل بیماری های پس از برداشت، استفاده از ترکیبات طبیعی تحت عنوان عصاره طبیعی یا اسانس های گیاهی است. توتفرنگی به دلیل تنفس و فعالیت متابولیکی باال و مقدار زیاد آب از جمله میوههایی است که حساسیت بسیار زیادی به آلودگیهای میکروبی دارد و همچنین محصول آن پس از برداشت همواره در معرض آلودگی به انواع قارچها است. بدین منظور تحقیقی در سال 1401-1400 در دانشگاه بیرجند به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامالً تصادفی با سه تکرار صورت گرفت. فاکتور اول شامل نوع اسانس: اسانسهای ترخون و دارچین و فاکتور دوم غلظت اسانس در پنج سطح )0 ،200 ،400 ،600 و 800 ) میکرولیتر در لیتر بود. میوههای توتفرنگی که دارای عالئم پوسیدگی بودند، عامل قارچی از آنها جدا شد، که این جداسازی روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار انجام شد. مقایسه میانگین نوع اسانس نشان داد که دارچین با اختالف زیاد عملکرد بهتری نسبت به اسانس ترخون در مقابله با رشد قطر کلونی قارچ .sp Aspergillus داشت. در اثر متقابل اسانس و غلظت مشاهده شد که در نمونه برداری اول اسانس ترخون با افزایش غلظت موجب کاهش قطر کلونی قارچ Aspergillus .sp شد اما با گذشت زمان اختالف معنی داری بین عدم مصرف ترخون با سطح 800 میکرولیتر بر لیتر ترخون وجود نداشت. در تیمار دارچین در هر سطحی )200 تا 800 میکرولیتر بر لیتر( و در هر چهار نمونه برداری سبب توقف 100 درصدی رشد قارچ . Aspergillus sPشد.

لینک ثابت مقاله

کلید واژه ها: اسانس، قارچکش، کلونی، گیاه دارویی