تأثیر کاربرد پس از برداشت ملاتونین و سالیسیلیک اسید برخصوصیات کیفی و ترکیبهای آنتی اکسیدانی میوه توت فرنگی رقم سابرینا
چکیده:
میوه توتفرنگی بهدلیل حساسیت در برابر آسیب مکانیکی، از دست دادن آب، نرم شدن بافت، زوال فیزیولوژیکی و پوسیدگی میکروبی بسیار فسادپذیر است. از این رو کیفیت میوه پس از برداشت و در حین جابجایی، نگهداری و بازاریابی کاهش مییابد. این مطالعه با هدف بررسی اثر ملاتونین و سالیسیلیک اسید بر خصوصیات کیفی و بیوشیمیایی میوه توتفرنگی رقم 'سابرینا' انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با ۳ تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل غلظتهای مختلف ملاتونین (0، 5/0 و ۱ میلیمولار)، سالیسیلیک اسید (0، 1 و 2 میلیمولار) و ترکیب آنها و فاکتور دوم زمان انبارداری (قبل از تیمار، ۵ و ۱۰ روز) نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95 درصد بود. نتایج نشان داد با افزایش زمان نگهداری سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث کاهش یافتند اما صفاتی مثل اسیدیته، شاخص طعم و مزه، آنتوسیانین کل، محتوای فنل کل، محتوای فلاونوئیدها، ظرفیت آنتیاکسیدانی، آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز و فنیلآلانین آمونیالیاز افزایش یافتند. تیمار ملاتونین 1 میلیمولار به همراه سالیسیلیک اسید 2 میلیمولار موجب افزایش ویتامین ث شد. بیشترین مقدار آنتوسیانین کل در پایان دوره انبارداری و بیشترین مقدار ظرفیت آنتیاکسیدانی در روز پنجم انبارداری در میوههای تیمار شده با ملاتونین 1 میلیمولار و سالیسیلیک اسید 1 میلیمولار مشاهده شد. بیشترین مقدار فعالیت آنزیم کاتالاز و فنیلآلانین آمونیالیاز در تیمار ملاتونین 1 میلیمولار و سالیسیلیک اسید 2 میلیمولار در روز پنجم انبارداری و کمترین مقدار آنها در نمونههای روز اول مشاهده شد. بیشترین مقدار آنزیم پراکسیداز در تیمار ملاتونین 1 میلیمولار به همراه سالیسیلیک اسید 1 میلیمولار در روز دهم انبارداری و کمترین مقدار آنزیم پراکسیداز در نمونههای شاهد روز اول مشاهده شد. در کل، بر اساس نتایج این پژوهش کاربرد تیمار ملاتونین همراه با سالیسیلیک اسید برای انبارداری میوههای توتفرنگی توصیه میشود.