بررسی اثر جایگزینی برگ زرشک با یونجه بر متابولیت های خونی بره های پرواری

Authorsسید همایون فرهنگ فر,سیدمرتضی وقارسیدین,محسن مجتهدی
Conference Titleاولین همایش ملی افزودنی های خوراک دام و طیور
Holding Date of Conference۲۰۲۱-۰۶-۰۹
Event Placeبیرجند
Page number۰-۰
PresentationPOSTER
Conference LevelInternal Conferences

Abstract

مقدّمه: افزایش تقاضا برای فرآوردههای دامی سبب تغییر سیستمهای پرورش سنتی به سمت پرورش صنعتی شده است که این امر، نیاز فزآیندهای به تولید علوفه و خوراک دام را نیز درپی خواهد داشت. از طرفی، در مناطق خشک و نیمه خشک مانند استان خراسان جنوبی با توجّه به در دسترس نبودن مراتع مناسب جهت چرای دام، کمبود اراضی قابل کشت و نامساعد بودن شرایط آب و هوایی، تأمین خوراک بزرگترین چالش در صنعت پرورش دام به شمار میرود. بنابراین، روی آوردن به استفاده از منابع خوراک بومی، به عنوان منابعی با کمترین هزینه و کارآیی مناسب، از اولویّتهای پژوهشی کشور می باشد. هدف آزمایش حاضر، بررسی اثرات سطوح مختلف برگ گیاه زرشک در جایگزینی با یونجه بر متابولیتهای خونی برّههای پرواری نژاد بلوچی بود. 6 و 39 درصد برگ زرشک روی 23 / مواد و روشها: این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار شامل سطح صفر، 9 33 کیلوگرم به مدّت 94 روز اجرا شد. حیره های آزمایشی به صورت کاملا /73±3/ رأس برّه نژاد بلوچی با میانگین وزن اوّلیه 29 مخلوط با نسبت علوفه به کنسانتره 33 به 63 در ساعت 6 و 39 روزانه تغذیه شد. با استفاده از نرم افزار SRNS 2333 ( جیره ( 42 و 94 از سیاهرگ گردنی انجام و ، ها با مقادیر یکسان انرژی و پروتئین تنظیم شدند. خونگیری در روزهای صفر، 23 متابولیتهای خونی شامل گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی بالا ) HDL ( و لیپوپروتئین با چگالی پایین ( LDL (، پروتئین کل و آلبومین اندازهگیری شدند. نتایج و بحث: براساس یافتهها، جایگزینی 39 درصد از یونجه با برگ زرشک سبب کاهش گلوکز خون در مقایسه با سایر 64/96 ،66/ 6 و 39 درصد برگ زرشک بهترتیب 37 / تیمارهای آزمایشی شد، به طوری که مقدار این متابولیت در تیمار شاهد، 9 79 میلیگرم در دسیلیتر مشاهده شد. با این حال سایر متابولیتها از قبیل پروتئین کل، کلسترول، انواع لیپوپروتئینها / و 94 و نیتروژن اورهای خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. زرشک دارای اثرات هیپوگلایسمیک میباشد و این اثر خود را از طریق بهبود عملکرد بافت پانکراس و افزایش ترشح انسولین انجام میدهد. از طرفی بربرین موجود در گیاه زرشک از طریق فعّال کردن پروتئین کیناز B ، افزایش برداشت گلوکز از طریق مسیر ملکولی P38-AMPK ، AMPK ، افزایش حساسیّت به انسولین و تحریک برداشت گوکز توسّط انسولین را موجب شده مه نتیجه آن کاهش گلوکز خون است. 6 درصد در مقایسه با تیمار شاهد هیچگونه اثر / نتیجه گیری کلّی: با توجّه به این نکته که استفاده از برگ زرشک تا سطح 9 منفی بر متابولیتهای خونی آزمایش شده ندارد، و از آنجایی که تغییر در عملکرد دام متأثر از تغییر در متابولیتهای خونی است، جایگزینی سطح مذکور با یونجه در جیره برّههای پرواری نژاد بلوچی به منظور کاهش هزینههای پرورش، پیشنهاد میگردد.

Paper URL

tags: بربرین، زرشک، گلوکز، محصولات فرعی.