اثر سطوح مختلف ضایعات توت سفید خشک و مولتی¬آنزیم بر عملکرد رشد، شاخص¬های بیوشیمیایی خون و ریخت‌شناسی روده جوجه¬های گوشتی

Authorsسید جواد حسینی واشان,مریم فنودی,محسن مجتهدی,احمد رضا راجی
Journalپژوهش های تولیدات دامی
Page number۴۰-۵۱
Serial number۱۲
Volume number۳۴
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۲
Journal GradeScientific - research
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

مقدمه: تغذیه و مواد خوراکی بخش اصلی هزینه¬های دوره پرورش را تشکیل می-دهند معرفی مواد خوراکی جدید و ضایعات کشاورزی بعنوان بخشی از جیره می-تواند گام موثری در کاهش هزینه تولید باشد. استفاده از ضایعات توت خشک بدلیل داشتن ترکیبات مغذی ارزشمند می¬تواند در تغذیه طیور موثر باشد بنابراین هدف از اجرای این آزمایش، ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف ضایعات توت خشک و مکمل آنزیم تجاری بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، شاخص¬های بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و ریخت‌شناسی روده جوجه¬های گوشتی بود. مواد و روش¬ها:این آزمایش با تعداد ۳۲۰ قطعه جوجه‌ گوشتی نر یک¬روزه راس- ۳۰۸ در هشت تیمار آزمایشی با تعداد چهار تکرار و تعداد ۱۰ قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل انجام گردید. جوجه-ها با تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح ضایعات توت خشک (صفر، 5/2، 5، 5/7 درصد) و دو سطح آنزیم (صفر و 1/0 درصد) برای سه دوره تغذیه¬ای آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) تغذیه شدند. در 42 روزگی، تعداد 2 قطعه جوجه از هر تکرار ذبح و خونگیری و نمونه¬گیری از لاشه انجام شد. به منظور ارزیابی ریخت شناسی روده، قطعه یک سانتی ار ناحیه ژژنوم جوجه¬ها جمع آوری شد و در فرمالین تثبیت شد. یافته¬ها: که در دوره آغازین تیمار حاوی 5/7 درصد در مقایسه با 5/2 درصد ضایعات توت خشک، باعث افزایش مصرف خوراک روزانه شد (05/0>p). تیمار حاوی 5/2 درصد ضایعات توت راندمان لاشه را در مقایسه با شاهد افزایش داد. تیمارهای حاوی 5 و 5/7 درصد ضایعات توت و آنزیم باعث کاهش چربی محوطه بطنی و افزایش درصد بورس فابرسیوس و طحال و عیار پادتن خون جوجه گوشتی بر ضد SRBC در مقایسه با شاهد شد (05/0>p). در بخش اثرات اصلی آنزیم، درصد ران تحت تأثیر سطح آنزیم قرار گرفت. تیمارهای حاوی 5 و 5/7 درصد ضایعات توت خشک همراه با آنزیم باعث افزایش ارتفاع پرز و سطح جذب روده جوجه گوشتی در مقایسه با شاهد شد (05/0>p). اثرات متقابل ضایعات توت خشک و آنزیم باعث کاهش غلظت کلسترول، LDL و افزایش غلظت HDL خون در مقایسه با شاهد شدند (05/0p<). نتیجه¬گیری: یافته¬های مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از ضایعات توت خشک تا سطح 5/7 درصد به همراه آنزیم بدون تأثیر بر عملکرد، باعث کاهش غلظت لیپیدهای خون و افزایش جذب پرز ریخت‌شناسی روده جوجه گوشتی گردید.

Paper URL

tags: ارتفاع پرز، شاخص تولید، ضریب تبدیل خوراک، کلسترول، گلوکز