نویسندگان | سید جواد حسینی واشان,مهدی کاظمی شورغین,مسلم باشتنی,محسن مجتهدی |
---|---|
نشریه | نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی) |
شماره صفحات | ۱۳۳-۱۵۰ |
شماره سریال | ۳۴ |
شماره مجلد | ۱۳۱ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۱ |
رتبه نشریه | ISI |
نوع نشریه | الکترونیکی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
هدف از این تحقیق بررسی استفاده از عصاره گیاه خرفه بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، پاسخ ایمنی، شاخصهای بیوشیمیایی خون و ریختشناسی روده در جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی بود. در این آزمایش از تعداد 200 قطعه جوجه یکروزه نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه در هر تکرار استفاده شد. گروههای آزمایشی شامل: شاهد منفی (بدون تنش گرمایی)، چهار گروه تحت تنش گرمایی با سطوح صفر (شاهد مثبت)، 250 ،500 و 750 میلیگرم عصاره گیاه خرفه در کیلوگرم جیره تغذیه شدند. نتایج نشان داد عصاره خرفه مصرف خوراک و وزن بدن را نسبت به گروه شاهد افزایش داد(05/0>P) جوجههای تحت تنش گرمایی تغذیه شده با عصاره خرفه ضریب تبدیل خوراک پایینتری نسبت به گروه شاهد مثبت نشان دادند (05/0>P). عصاره خرفه بر وزن نسبی اجزای لاشه شامل سینه، ران، طحال، صفرا، پانکراس و چربی شکمی اثر نداشت. ولی عصاره خرفه باعث کاهش وزن نسبی قلب و کبد در مقایسه با شاهد مثبت شد و وزن نسبی بورس در جوجههای تغذیهشده با عصاره خرفه در مقایسه با شاهد بالاتر بود (05/0>P). عصاره خرفه باعث افزایش عیار پادتن تام بر ضد گلبول قرمز گوسفندی شد. استفاده از عصاره خرفه، بر غلظت آلبومین و پروتئین تام خون جوجه گوشتی اثر نداشت ولی کمترین غلظت کلسترول، تریگلیسرید، LDL و بالاترین غلظت HDL خون در جوجههای گوشتی تغذیهشده با سطح 750 عصاره خرفه در مقایسه با شاهد مشاهده شد. میزان فعالیت آنزیمهای آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز در دوره تنش گرمایی در مقایسه با شاهد مثبت کاهش یافت. عصاره خرفه باعث افزایش ارتفاع پرز و سطح جذب در مقایسه با شاهد شد (05/0>P). بهطورکلی نتایج این آزمایش نشان داد افزودن عصاره خرفه به جیره جوجه گوشتی باعث کاهش کلسترول، LDL خون، MDA پلاسما و بهبود پاسخ آنزیمی خون جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی میشود. افزودن عصاره گیاه خرفه تا سطح 750 ppm میتواند اثرات مضر تنش گرمایی را کاهش دهد و باعث بهبود عملکرد، پاسخ ایمنی، و ریخت شناسی روده جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی شود.
tags: ارتفاع پرز، خرفه، فعالیت آنزیم آلانین آمینوترنسفراز، کلسترول، ضریب تبدیل خوراک