نویسندگان | سید جواد حسینی واشان,راضیه احمدی کهنعلی,محسن مجتهدی,هادی سریر |
---|---|
نشریه | پژوهشهای علوم دامی ایران |
شماره صفحات | ۳۷۹-۳۹۸ |
شماره سریال | ۱۴ |
شماره مجلد | ۳ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۲ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | الکترونیکی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
این پژوهش، بهمنظور ارزیابی اثرات پودر پوست سبز پسته کله قوچیخام و فرآوری شده با اوره بر عملکرد، شاخصهای بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و ریختشناسی روده جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 280 قطعه جوجه خروس گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی در هفت تیمار، چهار تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. جیرههای آزمایشی شامل سطوح صفر، 5/1، 3 و 5 درصد پوست سبز پسته کلهقوچی خام و فرآوری شده بود. پوست سبز پسته کلهقوچی یا فرآوری شده آن ضریبتبدیل خوراک را در دوره آغازین و کل دوره پرورش در مقایسه با شاهد کاهش داد (05/0>P). در دوره آغازین، افزودن سه درصد پوست سبز پسته کلهقوچی باعث وزن بدن بالاتر در مقایسه با شاهد و تیمار پنج درصد پوست پسته کلهقوچی شد (05/0≥P). افزودن پوست پسته کله قوچی موجب افزایش عیار پادتن تام و ایمنوگلوبولین G علیه گلبولقرمز گوسفند در مقایسه با شاهد شد (05/0>P). جیرههای آزمایشی باعث کاهش غلظت کلسترول و LDL سرم خون در مقایسه با شاهد شدند (05/0>P). سطح سه درصد پوست پسته خام و فرآوری شده، بیشترین افزایش ارتفاع پرز و کمترین عرض پرز ژژنوم را نسبت به سایر سطوح نشان داد و افزایش وزن نسبی سینه، قلب، بورسفابرسیوس و کاهش درصد چربی بطنی در سطح سه درصد پوست پسته در مقایسه با شاهد مشاهده شد (05/0>P). نتیجه نهایی، این که افزودن پوست سبز پسته کلهقوچی تا سطح پنج درصد باعث بهبود صفات عملکردی شد، هرچند سطح سه درصد میتواند باعث کاهش کلسترول، ضریب تبدیل و بهبود پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی شود.
tags: پسته جوجه های گوشتی عیار پادتن کلسترول نیمرخ لیپیدی