Authors | محمدرضا اکبری,حسین ایراندوست,سید حبیب اله موسوی,محمد ایراندوست |
---|---|
Conference Title | چهارمین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی با محوریت تنش های محیطی |
Holding Date of Conference | ۲۰۲۴-۱۲-۱۸ |
Event Place | بیرجند |
Page number | ۰-۰ |
Presentation | POSTER |
Conference Level | Internal Conferences |
Abstract
چکیده مقدمه: در بعضی مواقع مقادیر قابل توجهی دانه سویای وارداتی به دلایل مختلفی از جمله نوسانات ارزی و تاخیر در تخصیص ارز، به مدت طولانی در انبارهای گمرک بنادر کشور دپو می گردد و کنجاله استحصالی از این دانهها از نظر رنگ ظاهری تیرهتر از سایر کنجالههای سویا میباشد. از آنجایی که ممکن است استفاده از این نوع کنجالهها، دارای اثرات مضر بالقوه برای سلامت طیور و محصولات تولیدی باشد، باید تاثیر مصرف این نوع کنجاله بر کیفیت تخم مرغ مورد بررسی قرار گیرد، لذا هدف این مطالعه بررسی تاثیر جایگزینی سطوح مختلف کنجاله سویای استحصالی از دانههای وارداتی با انبارداری طولانی در مقایسه با کنجاله سویای وارداتی بر خصوصیات کیفی و پایداری اکسیداتیو تخممرغ بود. مواد و روش ها: در این آزمایش از 375 قطعه مرغ تخمگذار تجاری سویه شیور در سن 34 هفتگی به مدت 12 هفته در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 5 تکرار و 15 قطعه در هر تکرار استفاده گردید. تیمارها شامل جایگزینی سطوح صفر، 25 ، 50 ، 75 و 100 درصد کنجاله سویای استحصالی با کنجاله سویای وارداتی در جیره بود. برای بررسی خصوصیات کیفی تخممرغها، هر سه هفته یکبار 6 عدد تخممرغ از هر تکرار انتخاب و به آزمایشگاه منتقل گردید. شاخص شکل، شاخص زرده، واحد هاو و نسبتهای وزنی پوسته، زرده و سفیده برحسب درصد، و وزن تخممرغ، وزن زرده، وزن سفیده و وزن پوسته برحسب گرم، طول و عرض تخممرغ، ارتفاع و قطر زرده و همچنین ارتفاع سفیده برحسب میلیمتر محاسبه شدند. رنگ زرده بوسیله تیغههای رنگی تخمین زده و یک عدد به آن اختصاص داده شد. میزان پراکسیداسیون لیپیدی زرده بر مبنای میلیگرم مالوندیآلدئید در کیلوگرم زرده محاسبه گردید. نتایج و بحث: نتایج نشان داد که در کل دوره آزمایش واحد هاو، استحکام پوسته و ضخامت پوسته، رنگ و شاخص زرده، درصد وزنی سفیده، زرده و پوسته تحت تاثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفت ) 05 / 0 < P(. جایگزینی کنجاله سویای استحصالی در سطح 100 درصد، باعث افزایش میزان غلظت مالوندیآلدئید در زرده گردید ) 05 / 0 > P(. استفاده از کنجاله سویای استحصالی در جیره مرغان تخمگذار تجاری تا سطح 75 درصد کنجاله سویای وارداتی، تاثیر منفی بر خصوصیات کیفی تخممرغ تولیدی نداشت. نتیجه گیری کلی: به طور کلی، در شرایطی که کنجاله سویای حاصل از دانه های با انبارداری طولانی به بازار عرضه شود، می توان با بررسی خصوصیات شیمیایی آن به ویژه میزان پروتئین خام و پروتئین غیرقابل دسترس، تا سطح 75 درصد جایگزین کنجاله سویای جیره نمود.
tags: پروتئین خام، شاخص زرده، مالون دیآلدئید، مرغ تخمگذار، واحد هاو