ارزیابی عملکرد، سیستم ایمنی و خصوصیات آنتی اکسیدانی سرم در جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با جیره‌های بر پایه گندم حاوی سطوح مختلف نانو اکسید روی از ۱ تا ۲۱ روزگی

Authorsمحمدرضا اکبری,بنت الهدی محمدی طامه
Journalپژوهش های علوم دامی
Page number۱۰۳-۱۱۴
Serial number۲۷
Volume number۱
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۱۷
Journal GradeScientific - research
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

روی یک عنصر حیاتی برای رشد و فرآیند‌های فیزیولوژیک مختلف در حیوانات است. هدف: این آزمایش به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف نانو اکسید روی (ZONPs) در جیره‌های بر پایه گندم بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی انجام شد. روش کار: تعداد 240 قطعه جوجه خروس گوشتی یک‌روزه سویه راس 308، در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار استفاده شد. تیمار‌های آزمایشی شامل یک جیره‌ بر پایه گندم (شاهد، فاقد روی در مکمل معدنی مورد استفاده) و جیره‌های مکمل شده با 20، 40، 60، 80 و 100 میلی‌گرم در کیلوگرم روی از منبع ZONPs بود. به منظور بررسی عملکرد جوجه‌ها، خوراک مصرفی و افزایش وزن جوجه‌ها بطور هفتگی اندازه‌گیری و ضریب تبدیل محاسبه شد. جهت بررسی پاسخ ایمنی همورال، تزریق گلبول‌های قرمز خون گوسفند (SRBC) در سن 7 روزگی صورت گرفت. هفت و 14 روز پس از تزریق، خونگیری انجام شد و میزان تیتر آنتی‌بادی علیه SRBC تعیین گردید. جهت بررسی پاسخ ازدیاد حساسیت بازوفیلی پوستی (CBH)، در روز 20 آزمایش تزریق فیتوهماگلوتینین (PHA-P) به مقدار 1/0 میلی‌لیتر بین پوست انگشتان پا صورت گرفت و تغییر ایجاد شده در ضخامت پوست اندازه‌گیری شد. جهت بررسی وضعیت آنتی‌اکسیدانی سرم خون، غلظت مالون‌دی‌آلدهید (MDA) در نمونه‌های گرفته شده در سن 21 روزگی (2 پرنده از هر تکرار) اندازه‌گیری شد. جهت اندازه‌گیری ویسکوزیته شیرابه هضمی، در روز 21 از هر تکرار دو پرنده کشته شده و محتویات ژژنوم و ایلئوم نمونه‌گیری شد. نتایج: افزودن 80 میلی‌گرم روی در هر کیلوگرم جیره سبب افزایش مصرف خوراک در دوره‌های 1 تا 7 و 1 تا 14 روزگی، در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0>P). همچنین، افزودن 80 میلی‌گرم روی در هر کیلوگرم جیره سبب کاهش ویسکوزیته محتویات ژژنوم و ایلئوم، افزایش تیتر آنتی‌بادی علیه SRBC در 14 روز پس از تزریق، و کاهش غلظت سرمی مالون‌دی‌آلدهید در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0>P). از سوی دیگر، افزودن 60 میلی‌گرم روی در هر کیلوگرم جیره سبب افزایش پاسخ CBH در مقایسه با تیمار شاهد، در 12 ساعت بعد از تزریق شد (05/0>P). نتیجه‌گیری نهایی: با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می‌رسد که افزودن روی از منبع ZONPs در مقادیر 60 تا 80 میلی‌گرم در هر کیلوگرم جیره، می‌تواند در تقویت سیستم ایمنی و افزایش مقاومت آنتی‌اکسیدانی سرم خون جوجه‌های گوشتی موثر باشد.

Paper URL

tags: نانو روی؛ عملکرد؛ سیستم ایمنی؛ مالون‌دی‌آلدهید؛ جوجه‌ی گوشتی