تأثیر نوع و میزان مصرف زئولیت طبیعی بر عملکرد و اجزای عملکرد ارزن معمولی (.Panicum miliaceaum L)

Authorsمحمدعلی بهدانی,زهرا رضایی,عباس خاشعی سیوکی,علیرضا صمدزاده
Journalبوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology
Page number۲۲۳-۲۳۸
Serial number۱۵
Volume number۲
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۳
Journal GradeScientific - research
Journal TypeElectronic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

چکیده در سالهای اخیر، مصرف بیرویه نهادههای کشاورزی بهویژه کودهای شیمیایی و روشهای رایج تولید محصولات زراعی مشکلاتی را بهوجود آورده که موجب توجه بیشتری به کشاورزی پایدار شده است. زئولیتها از جمله کانیهای طبیعی هستند که دارای ارزش غذایی نیز بوده و میتواند گامی در راستای دستیابی به کشاورزی پایدار محسوب شود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تأثیر نوع و مقدار زئولیت طبیعی بر عملکرد و اجزای عملکرد ارزن معمولی )رقم پورسو( )با هدف برداشت دانه( در سال زراعی 1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار نوع زئولیت )کلسیک گرانول، کلسیک پودری، پتاسیک گرانول و پتاسیک پودری( در سه سطح )صفر، ۵ و 1۰ تن در هکتار( بودند. نتایج نشان داد، کاربرد انواع مختلف زئولیت سبب افزایش معنیدار صفات وزن هزار دانه و تعداد دانه در خوشه در سطح احتمال پنج درصد و عملکرد دانه، کارایی مصرف آب در سطح احتمال یک درصد در مقایسه با شاهد )عدم کاربرد زئولیت( شد. افزایش کاربرد زئولیت از ۵ به 1۰ تن در هکتار موجب افزایش معنیدار تعداد خوشه در هر بوته، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و کارایی مصرف آب شد، لذا با کاربرد بهینه این کود تا حدودی از اثرات تنش خشکی بر گیاهان کاسته میگردد و جهت معرفی در مناطق خشک توصیه میگردد .

Paper URL

tags: واژههای کلیدی: اندازه زئولیت، غلات، کشاورزی پایدار