نویسندگان | مسعود دیدارخواه,سعیده ذاکریان,هادی سریر |
---|---|
نشریه | پژوهشهای علوم دامی ایران |
شماره صفحات | ۰-۰ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۴ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
این مطالعه به منظور ارزیابی اثر هم افزایی عصارهی سیر و زردچوبه در برابر آسیب ناشی از آفلاتوکسین B1 بر روی 64 سر موش صحرایی نر 10-12 هفته، با میانگین وزنی 300-250 گرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بصورت آزمایش فاکتوریل (2×2×2) در هشت گروه و به مدت 28 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- شاهد (2/0 میلیلیتر آب مقطر استریل به صورت خوراکی)، 2- آفلاتوکسین B1 (100 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، 3- عصارهی سیر (50 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، 4- عصارهی زردچوبه (100 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، 5- عصارهی سیر همراه با عصارهی زردچوبه، 6- آفلاتوکسین B1 همراه با عصارهی زردچوبه، 7- آفلاتوکسین B1 همراه با عصارهی سیر، 8- آفلاتوکسین B1 همراه با عصارهی سیر و زردچوبه بودند. در تمام گروهها آفلاتوکسین و عصاره ها به صورت خوراکی داده شد. نتایج نشان داد استفاده از عصارهی زردچوبه، سیر و ترکیب آنها بدون آفلاتوکسین اثر معنی¬داری بر فراسنجه¬های اندازهگیری شده نداشت. آفلاتوکسین B1 موجب افزایش معنی¬دار آنزیمهای کبدی AST، ALT ، ALP ، بیلی روبین تام، مالوندیآلدهید و کاهش معنی¬دار ظرفیت آنتیاکسیدانی تام، T3 (تری یدوتیرونین) و T4 (تیروکسین) نسبت به گروه شاهد دارای آفلاتوکسین شد. نتایج این تحقیق نشان داد که عصارهی سیر و زردچوبه اثر بالقوه¬ای بر کاهش سطوح ALP، ALT و افزایش سطح T4 در مقایسه با گروههای مسموم شده دریافت کننده عصارهی سیر یا زردچوبه به تنهایی دارد.
tags: آفلاتوکسین B1، سیر، زردچوبه، هورمونهای تیروئیدی، مالوندیآلدهید