اثر عصاره گیاه خرفه بر عملکرد رشد، شاخص‌های بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و ریخت شناسی ژژنوم جوجه‌ گوشتی در شرایط تنش گرمایی

نویسندگانسید جواد حسینی واشان,مهدی کاظمی شورغین,مسلم باشتنی,محسن مجتهدی
نشریهنشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی)
شماره صفحات۱۳۳-۱۵۰
شماره سریال۳۴
شماره مجلد۱۳۱
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۱
رتبه نشریهISI
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

هدف از این تحقیق بررسی استفاده از عصاره گیاه خرفه بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، پاسخ ایمنی، شاخصهای بیوشیمیایی خون و ریخت‌شناسی روده در جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی بود. در این آزمایش از تعداد 200 قطعه جوجه یکروزه نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه در هر تکرار استفاده شد. گروه‌های آزمایشی شامل: شاهد منفی (بدون تنش گرمایی)، چهار گروه تحت تنش گرمایی با سطوح صفر (شاهد مثبت)، 250 ،500 و 750 میلی‌گرم عصاره گیاه خرفه در کیلوگرم جیره تغذیه شدند. نتایج نشان داد عصاره خرفه مصرف خوراک و وزن بدن را نسبت به گروه شاهد افزایش داد(05/0>P) جوجه‌های تحت تنش گرمایی تغذیه شده با عصاره خرفه ضریب تبدیل خوراک پایینتری نسبت به گروه شاهد مثبت نشان دادند (05/0>P). عصاره خرفه بر وزن نسبی اجزای لاشه شامل سینه، ران، طحال، صفرا، پانکراس و چربی شکمی اثر نداشت. ولی عصاره خرفه باعث کاهش وزن نسبی قلب و کبد در مقایسه با شاهد مثبت شد و وزن نسبی بورس در جوجه‌های تغذیه‌شده با عصاره خرفه در مقایسه با شاهد بالاتر بود (05/0>P). عصاره خرفه باعث افزایش عیار پادتن تام بر ضد گلبول قرمز گوسفندی شد. استفاده از عصاره خرفه، بر غلظت آلبومین و پروتئین تام خون جوجه گوشتی اثر نداشت ولی کمترین غلظت کلسترول، تریگلیسرید، LDL و بالاترین غلظت HDL خون در جوجه‌های گوشتی تغذیه‌شده با سطح 750 عصاره خرفه در مقایسه با شاهد مشاهده شد. میزان فعالیت آنزیم‌های آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز در دوره تنش گرمایی در مقایسه با شاهد مثبت کاهش یافت. عصاره خرفه باعث افزایش ارتفاع پرز و سطح جذب در مقایسه با شاهد شد (05/0>P). به‌طورکلی نتایج این آزمایش نشان داد افزودن عصاره خرفه به جیره جوجه گوشتی باعث کاهش کلسترول، LDL خون، MDA پلاسما و بهبود پاسخ آنزیمی خون جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی می‌شود. افزودن عصاره گیاه خرفه تا سطح 750 ppm می‌تواند اثرات مضر تنش گرمایی را کاهش دهد و باعث بهبود عملکرد، پاسخ ایمنی، و ریخت شناسی روده جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی شود.

لینک ثابت مقاله

tags: ارتفاع پرز، خرفه، فعالیت آنزیم آلانین آمینوترنسفراز، کلسترول، ضریب تبدیل خوراک