تأثیر دگرآسیبی عصاره نرگس (Narcissus tazetta L.) برخصوصیات جوانه‌زنی، رشدی و فیزیولوژیک اگروپیرون (Agropyron repens) و یولاف وحشی (Avena fatua)

Authorsحسن بیات,علی ناصری مقدم,محمد حسین امینی فرد
Journalعلوم و تحقیقات بذر ایران
Page number۴۵۷-۴۶۹
Serial number۶
Volume number۴
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۰
Journal GradeISI
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

این تحقیق با هدف بررسی اثرات دگرآسیبی عصاره آبی سوخ و برگ نرگس (Narcissus tazetta L.) بر برخی خصوصیات جوانه‌زنی، رشدی و فیزیولوژیکی دو علف‌هرز اگروپیرون (Agropyron repens) و یولاف وحشی (Avena fatua) انجام شد. برای این منظور دو آزمایش مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاه و گلخانه در سال 1396 اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح عصاره آبی سوخ و برگ نرگس (1، 2 و 3 درصد وزنی- حجمی) به­همراه شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد افزایش غلظت عصاره سوخ و برگ سبب کاهش درصد و سرعت جوانه‌زنی بذور، طول ریشه، ارتفاع گیاه و محتوای کلروفیل a، b و کل اگروپیرون و یولاف شد ولی قندهای محلول کل و فعالیت آنتی اکسیدانت افزایش یافتند. غلظت 3 درصد عصاره سوخ مقادیر درصد جوانه‌زنی، طول ریشه، ارتفاع گیاه و کلروفیل کل را در گیاه اگروپیرون به­ترتیب 81، 42، 38 و 49 درصد و در گیاه یولاف به­ترتیب 63، 44 ، 36 و 40 درصد در مقایسه با تیمار شاهد کاهش داد. نتایج این تحقیق نشان داد که می‌توان از اثرات دگرآسیبی عصاره سوخ و برگ نرگس برای کنترل بیولوژیک این دو علف‌‌هرز استفاده کرد.

Paper URL

tags: برگ سوخ علف‌ هرز گلخانه فعالیت آنتی اکسیدانت قندهای محلول کل