تأثیر بسته بندی با اتمسفر تغییر یافته بر خواص فیزیکوشیمیایی کلاله زعفران

نویسندگانفرید مرادی نژاد,زهره بیرجندی طرقی,راضیه نیازمند,حسن بیات
همایشسیزدهمین کنگره ملی علوم باغبانی ایران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۳-۰۹-۱۸
محل برگزاری همایشگرگان
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

یکی از ارزشمندترین گیاهان دارویی شناخته شده در دنیا زعفران می¬باشد که دارای ترکیبات مؤثره فراوانی مانند کروسین، پیکروکروسین و سافرانال است. زعفران مانند سایر گیاهان طی مراحل کاشت و برداشت در معرض انواع آلودگی¬های میکروبی قرار داشته که از طرق مختلف مانند خاک، آب، فضولات حیوانی، فلزات سنگین و گرد و غبار به داخل گیاه راه پیدا می¬کنند. همچنین به دلیل استریل نبودن محیط نگهداری و بسته¬بندی نامناسب از کیفیت این گیاه کاسته است. از این رو بسته¬بندی با اتمسفر تغییر یافته روش مفیدی جهت بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری زعفران می¬باشد. در این تحقیق از کلاله خشک زعفران جهت بررسی اثر اتمسفر تغییر یافته بر میزان خاصیت آنتی-اکسیدانی و میزان کروسین زعفران استفاده شد. همچنین از سه نوع اتمسفر شامل هوا، خلاء و نیتروژن و همچنین بسته¬های سه لایه از جنس¬های پلی¬اتیلن، پلی¬استر و پلی¬اتیلن استفاده شده و از نمونه بسته¬بندی شده در شرایط معمولی به عنوان شاهد استفاده شد. بسته¬ها در دمای محیط (2 ± 25 درجه سانتی¬گراد ) و به مدت 80 روز نگهداری شده و هر 20 روز نمونه¬برداری در 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد بهترین تیمار جهت حفظ خاصیت آنتی¬اکسیدانی و کروسین کلاله زعفران بسته¬های غنی از اتمسفر نیتروژن بود، بطوریکه میزان خاصیت آنتی¬اکسیدانی و کروسین طی مدت80 روز انبارداری به ترتیب 6/0 و 07/0 کاهش یافت.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: بسته بندی تحت اتمسفر هوا و نیتروژن، خاصیت آنتی اکسیدانی، کروسین، کلاله خشک زعفران