| Authors | محمد حسین امینی فرد,معصومه شاکری,محمدعلی بهدانی,سید جلال طباطبایی |
| Journal | پژوهش های زعفران |
| Page number | 1-10 |
| Serial number | ۹ |
| Volume number | ۱ |
| Paper Type | Full Paper |
| Published At | ۲۰۲۱ |
| Journal Grade | ISI |
| Journal Type | Typographic |
| Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
| Journal Index | isc |
Abstract
مقاله پژوهشی:
اثر غلظتهای اسید جیبرلیک و وزن بنه مادری بر فعالیت آنتیاکسیدانی و میزان
متابولیتهای ثانویه زعفران (Crocus sativus L.)
معصومه شاکری1، محمد حسین امینی فرد2*، محمد علی بهدانی3، سید جلال طباطبایی4
1- دانشجوی کارشناسیارشد علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران.
2- دانشیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران.
3- استاد گروه پژوهشی زعفران، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران.
4- استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد تهران، ایران.
*نویسنده مسئول: mh.aminifard@birjand.ac.irEmail:
تاریخ دریافت :24/05/96؛ تاریخ پذیرش :24/11/96
چکیده
به منظور بررسی تأثیر غلظتهای هورمون پاشی با اسید جیبرلیک و وزن بنه مادری بر برخی صفات بیوشیمیایی و مواد مؤثره
زعفران (Crocus sativus L.)،آزمایشی در سال زراعی 96-1395 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی
در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح اسید جیبرلیک (صفر و 20
پیپیام) و سه سطح وزن بنه (4-1/0 ،8-1/4 و 12-1/8 گرم) با سه تکرار بودند. صفات مورد بررسی شامل: میزان آنتوسیانین
گلبرگ و کلاله، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنول،کروسین، پیکروکروسین و سافرانال کلاله زعفران بودند.نتایج، بیانگراثر معنیدار
تیمارهای مورد بررسی، بر فعالیت آنتیاکسیدانی کلاله و گلبرگ و مواد مؤثره زعفران بود. بیشترین میزان فعالیت
آنتیاکسیدانی (5/39 درصد) در تیمار مصرف اسید جیبرلیک بدست آمد، اما وزن بنه تأثیری بر فعالیت آنتیاکسیدانی نداشت.
همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین کلاله و گلبرگ (به ترتیب31/1 و 960/0 میلیگرم بر صد گرم وزن خشک) از تیمار بنههای
با وزن 12-1/8گرم و کمترین (به ترتیب 039/1 و 679/0 میلیگرم بر صد گرم وزن خشک) از بنههای با وزن 4-1/0 گرم بدست
آمد، هرچندتیمار اسید جیبرلیک تأثیری بر میزان آنتوسیانین گلبرگ نداشت. میزان فنول با مصرف اسید جیبرلیک افزایش
داشت، بهطوریکه بیشترین میزان فنل (627/0میلیگرم در صد گرم وزن خشک) از بنههای با وزن 12-1/8گرم و کمترین آن از
بنههای با وزن 4-1/0حاصل شد. نتایج مواد مؤثره زعفران نیز نشان داد که بالاترین مقدار سافرانال (56/32 درصد و )
پیکروسین (19/58 درصد) در تیمار مصرف اسید جیبرلیک مشاهده شد. همچنین اثر برهمکنش اسید جیبرلیک و وزن بنه بر
میزان کروسین زعفران معنیدار گردید. بیشترین میزان کروسین (6/152درصد) از برهمکنش تیمار وزن بنه 12-1/8 گرم و
مصرف اسید جیبرلیک بدست آمد. نتایج این تحقیق بیانگر اثرات سودمند کاربرد اسید جیبرلیک و بنههای بزرگتر بر بهبود
صفات بیوشیمیایی و مواد مؤثره زعفران بود
Paper URL