بررسی سطوح متفاوت تفاله خشک چغندرقند و پسماند مرکبات بر عملکرد تولیدی بره¬های بلوچی

Authorsمسعود دیدارخواه,موسی وطن دوست,فرشته جمیلی
Journalپژوهش های تولیدات دامی
Page number۱۶-۲۴
Serial number۱۰
Volume number۲۵
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۱۹
Journal GradeScientific - research
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

در مدیریت تغذیه دامها برای افزایش بهرهوری، یافتن منابع ارزان قیمت مواد خوراکی یک راهکار اساسی محسوب میشود. فرآوردههای فرعی بخش کشاورزی در تغذیه دامهای نشخوارکننده، امکان استفاده از آنها را برای تولید فرآوردههای با ارزشی مانند گوشت و شیر فراهم میسازد. هدف از اجرای این پژوهش تعیین تأثیر تغذیه تفاله مرکبات و تفاله چغندرقند در سطوح متفاوت بر مقدار خوراک مصرفی، فراسنجههای تخمیری شکمبه، خون و عملکرد برههای نژآد بلوچی بود. به همین منظور تعداد 40 رأس بره بلوچی با 4تیمار و 10بره در هر تیمار و میانگین وزن 30 ± 1/5کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی انتخاب شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: -1گروه کنترل )جیره پایه+ صفر درصد تفاله مرکبات به ازای هر راس در روز -2جیره پایه + 10 درصد تفاله مرکبات به ازای هر راس در روز -3جیره پایه + 20درصدتفاله خشک چغندرقند به ازای هر راس در روز -4جیره پایه + 10درصد تفاله مرکبات + 10درصد تفاله خشک چغندرقند به ازای هر راس، در روز بود. هر گروه به طور کاملا تصادفی به یکی از جیره های آزمایشی اختصاص داده شد. همه گوسفندان مورد آزمایش در یک جایگاه انفرادی که دارای آخور و آبشخور مجزا بود، نگهداری شدند. بهترین ضریب تبدیل مربوط به گروهی بود که تفاله مرکبات مصرف کرده بودند ) (6/25و با گروه شاهد که بیشترین ضریب تبدیل ) (7/75را داشت اختلاف معنیداری نشان داد ) .(p<0/05نتایج میانگین افزایش وزن روزانه در کل دوره بین جیرههای مختلف آزمایش اختلاف معنیداری داشت ) .(p<0/05نتایج میانگین مدت زمان جویدن، نشخوار کردن و خوردن بین جیرههای مختلف آزمایش اختلاف معنیداری نداشت با توجه به نتایج بهدست آمده از این پژوهش، استفاده از تفاله مرکبات به عنوان یک پسماند فرعی تا سطح 10درصد، میتواند سبب بهبود عملکرد بره بلوچی گردد

Paper URL

tags: : پسماند مرکبات، نشخوار، گوسفند، چغندرقند