تاثیر استفاده از سطوح متفاوت روغن سویا، کنجاله سویا و کلزا بر عملکرد تولیدی، فعالیت نشخوار و قابلیت هضم مواد مغذی در گاوهای شیری هلشتاین

Authorsمسعود دیدارخواه,موسی وطن دوست,فرشته جمیلی
Journalپژوهش های تولیدات دامی
Page number۳۸-۴۷
Serial number۱۰
Volume number۲۶
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۲۰
Journal GradeScientific - research
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سطوح متفاوت روغن و کنجاله دانه­ های سویا و کلزا به­‌صورت جداگانه و مخلوط بر عملکرد تولیدی، فعالیت نشخوار و قابلیت هضم مواد مغذی گاوهای شیری انجام شد. تعداد ۳۵ راس گاو شیری نژاد هلشتاین در هفت گروه با پنج تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: ۱- گروه شاهد (جیره پایه)، ۲- جیره پایه + چهار درصد روغن سویا، ۳- جیره پایه + ۱۰ درصد کنجاله سویا، ۴- جیره پایه + چهار درصد روغن کلزا، ۵- جیره پایه + ۱۰ درصد کنجاله کلزا، ۶- جیره پایه + چهار درصد روغن سویا + ۱۰ درصد کنجاله سویا و ۷- جیره پایه + چهار درصد روغن کلزا + ۱۰ درصد کنجاله کلزا بودند. نتایج این پژوهش نشان­داد که مصرف کنجاله و روغن سویا به­‌صورت ترکیبی در جیره باعث افزایش مقدار تولید شیر خام روزانه، تولید شیر با ۵/۳ درصد چربی و تولید شیر با ۴ درصد چربی شد و تفاوت ­معنی­داری با سایر گروه ­ها داشت (۰۵/۰>p). میانگین مدت‌زمان جویدن، نشخوار کردن و خوردن بین جیره‌های مختلف آزمایش تفاوت معنی­داری داشت (۰۵/۰>p). نتایج میانگین ضرایب قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، چربی و ماده آلی مواد مغذی بین جیره‌های مختلف آزمایش تفاوت معنی­ داری نشان داد (۰۵/۰>p). به ­طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از روغن سویا و کنجاله سویا موجب بهبود بازده غذایی و عملکرد تولیدی شیر شد.

Paper URL

tags: چربی، روغن، سویا، کلزا، کنجاله