Authors | سید همایون فرهنگ فر,سید احمد حسینی,محمدحسن فتحی نسری,مسعود دیدارخواه |
---|---|
Journal | تولیدات دامی |
Page number | ۵۵۹-۵۶۹ |
Serial number | ۲۲ |
Volume number | ۴ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۲۰۲۱ |
Journal Grade | Scientific - research |
Journal Type | Electronic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Journal Index | isc |
Abstract
در این پژوهش، ارزش غذایی گونههای مرتعی مورد چرای شتر از چهار گونه خارشتر، زردتاغ، اشنان و سرخگز در سه مرحله فنولوژیکی رویشی، گلدهی و بذردهی مراتع شهرستان بیرجند ارزیابی شد. از گونههای مذکور در مراحل مختلف رشد بهصورت تصادفی نمونهبرداری و ترکیب شیمیایی آنها اندازهگیری شد. گوارشپذیری شکمبهای ماده خشک با استفاده از یک شتر فیستولهگذاریشده بررسی شد. میزان پروتئین خام خارشتر و اشنان باالتر از سایر گونهها بود و پایینترین میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شویند اسیدی و تانن در اشنان مشاهده شد )05/0<P .)بخش کند تجزیه، ثابت نرخ تجزیه و تجزیهپذیری مؤثر ماده خشک اشنان باالتر از سایر گونهها بود )05/0<P .)اشنان با باالتربودن پروتئین خام و تجزیهپذیری مؤثر ماده خشک و پایینتربودن الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی، نسبت به سایر گونهها با ارزشتر بوده و جایگزین یونجه در سه سطح صفر، 50 و 000 درصد در جیره شترهای شیریشد. تغذیه اشنان سبب ایجاد تفاوت معنیدار در عملکرد تولید و ترکیب شیمیایی شیر نشد. مصرف ماده خشک با افزایش سطح جایگزینی اشنان کاهش ولی مقدار پروتئین و نیتروژن اورهای شیر، افزایش یافت )05/0<P .)با توجه به نتایج این آزمایش، جایگزینی یونجه با گونه مرتعی اشنان در تغذیه شترهای شیری با حفظ عملکرد تولیدی دام منجر به کاهش هزینه تغذیه شتر و اقتصادیترشدن پرورش این دام با ارزش میشود.
tags: ارزش غذایی، اشنان، تولید و ترکیب شیر، شتر، گیاهان مرتعی.