نویسندگان | مسعود دیدارخواه,موسی وطن دوست,فرشته جمیلی |
---|---|
نشریه | پژوهش های تولیدات دامی |
شماره صفحات | ۳۸-۴۷ |
شماره سریال | ۱۰ |
شماره مجلد | ۲۶ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۰ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سطوح متفاوت روغن و کنجاله دانه های سویا و کلزا بهصورت جداگانه و مخلوط بر عملکرد تولیدی، فعالیت نشخوار و قابلیت هضم مواد مغذی گاوهای شیری انجام شد. تعداد ۳۵ راس گاو شیری نژاد هلشتاین در هفت گروه با پنج تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: ۱- گروه شاهد (جیره پایه)، ۲- جیره پایه + چهار درصد روغن سویا، ۳- جیره پایه + ۱۰ درصد کنجاله سویا، ۴- جیره پایه + چهار درصد روغن کلزا، ۵- جیره پایه + ۱۰ درصد کنجاله کلزا، ۶- جیره پایه + چهار درصد روغن سویا + ۱۰ درصد کنجاله سویا و ۷- جیره پایه + چهار درصد روغن کلزا + ۱۰ درصد کنجاله کلزا بودند. نتایج این پژوهش نشانداد که مصرف کنجاله و روغن سویا بهصورت ترکیبی در جیره باعث افزایش مقدار تولید شیر خام روزانه، تولید شیر با ۵/۳ درصد چربی و تولید شیر با ۴ درصد چربی شد و تفاوت معنیداری با سایر گروه ها داشت (۰۵/۰>p). میانگین مدتزمان جویدن، نشخوار کردن و خوردن بین جیرههای مختلف آزمایش تفاوت معنیداری داشت (۰۵/۰>p). نتایج میانگین ضرایب قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، چربی و ماده آلی مواد مغذی بین جیرههای مختلف آزمایش تفاوت معنی داری نشان داد (۰۵/۰>p). به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از روغن سویا و کنجاله سویا موجب بهبود بازده غذایی و عملکرد تولیدی شیر شد.
tags: چربی، روغن، سویا، کلزا، کنجاله