| نویسندگان | سید همایون فرهنگ فر,سید احمد حسینی,محمدحسن فتحی نسری,مسعود دیدارخواه |
| نشریه | تولیدات دامی |
| شماره صفحات | 559-569 |
| شماره سریال | ۲۲ |
| شماره مجلد | ۴ |
| نوع مقاله | Full Paper |
| تاریخ انتشار | ۲۰۲۱ |
| رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
| نوع نشریه | الکترونیکی |
| کشور محل چاپ | ایران |
| نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
در این پژوهش، ارزش غذایی گونههای مرتعی مورد چرای شتر از چهار گونه خارشتر، زردتاغ، اشنان و سرخگز در سه مرحله فنولوژیکی رویشی، گلدهی و
بذردهی مراتع شهرستان بیرجند ارزیابی شد. از گونههای مذکور در مراحل مختلف رشد بهصورت تصادفی نمونهبرداری و ترکیب شیمیایی آنها اندازهگیری
شد. گوارشپذیری شکمبهای ماده خشک با استفاده از یک شتر فیستولهگذاریشده بررسی شد. میزان پروتئین خام خارشتر و اشنان باالتر از سایر گونهها بود و
پایینترین میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شویند اسیدی و تانن در اشنان مشاهده شد )05/0<P .)بخش کند تجزیه، ثابت نرخ تجزیه و
تجزیهپذیری مؤثر ماده خشک اشنان باالتر از سایر گونهها بود )05/0<P .)اشنان با باالتربودن پروتئین خام و تجزیهپذیری مؤثر ماده خشک و پایینتربودن الیاف
نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی، نسبت به سایر گونهها با ارزشتر بوده و جایگزین یونجه در سه سطح صفر، 50 و 000 درصد در جیره شترهای شیریشد.
تغذیه اشنان سبب ایجاد تفاوت معنیدار در عملکرد تولید و ترکیب شیمیایی شیر نشد. مصرف ماده خشک با افزایش سطح جایگزینی اشنان کاهش ولی مقدار
پروتئین و نیتروژن اورهای شیر، افزایش یافت )05/0<P .)با توجه به نتایج این آزمایش، جایگزینی یونجه با گونه مرتعی اشنان در تغذیه شترهای شیری با حفظ
عملکرد تولیدی دام منجر به کاهش هزینه تغذیه شتر و اقتصادیترشدن پرورش این دام با ارزش میشود.
لینک ثابت مقاله