اثر ترکیبی عصارهی سیر ) (Allium sativumو زردچوبه (Curcuma ) longaبر کاهش اثرات سوء ناشی از آفلاتوکسین B۱در موشهای صحرایی

نویسندگانمسعود دیدارخواه,سعیده ذاکریان,هادی سریر
نشریهپژوهشهای علوم دامی ایران
شماره صفحات۰-۰
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۴
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

این مطالعه به منظور ارزیابی اثر هم افزایی عصاره‏ی سیر و زردچوبه در برابر آسیب ناشی از آفلاتوکسین B1 بر روی 64 سر موش صحرایی نر 10-12 هفته، با میانگین وزنی 300-250 گرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بصورت آزمایش فاکتوریل (2×2×2) در هشت گروه و به مدت 28 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- شاهد (2/0 میلی‏لیتر آب مقطر استریل به صورت خوراکی)، 2- آفلاتوکسین B1 (100 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، 3- عصاره‏ی سیر (50 میلی‏گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، 4- عصاره‏ی زردچوبه (100 میلی‏گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، 5- عصاره‏ی سیر همراه با عصاره‏ی زردچوبه، 6- آفلاتوکسین B1 همراه با عصاره‏ی زردچوبه، 7- آفلاتوکسین B1 همراه با عصاره‏ی سیر، 8- آفلاتوکسین B1 همراه با عصاره‏ی سیر و زردچوبه بودند. در تمام گروهها آفلاتوکسین و عصاره ها به صورت خوراکی داده شد. نتایج نشان داد استفاده از عصاره‏ی زردچوبه، سیر و ترکیب آن‏ها بدون آفلاتوکسین اثر معنی¬داری بر فراسنجه¬های اندازه‏گیری شده نداشت. آفلاتوکسین B1 موجب افزایش معنی¬دار آنزیمهای کبدی AST، ALT ، ALP ، بیلی روبین تام، مالون‏دی‏آلدهید و کاهش معنی¬دار ظرفیت آنتی‏اکسیدانی تام، T3 (تری یدوتیرونین) و T4 (تیروکسین) نسبت به گروه شاهد دارای آفلاتوکسین شد. نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره‏ی سیر و زردچوبه اثر بالقوه¬ای بر کاهش سطوح ALP، ALT و افزایش سطح T4 در مقایسه با گروه‏های مسموم شده دریافت کننده عصاره‏ی سیر یا زردچوبه به تنهایی دارد.

لینک ثابت مقاله

tags: آفلاتوکسین B1، سیر، زردچوبه، هورمون‏های تیروئیدی، مالون‏دی‏آلدهید