تحلیلی بر فرهنگ و رفتارهای زیست‌محیطی مسئولانه شهروندان بیرجندی

رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
نمایه نشریهisc

ارزیابی پویش درازمدت جامعه تحت تاثیر نهادهای رسمی و غیررسمی، در حوزه اخلاق و فرهنگ زیست محیطی راهی برای سنجش توسعه پایدار شهری و منطقهای قلمداد میشود. بر این منوال در طرحریزی بسیاری از برنامههای پایداری، حوزه فرهنگ و گرایشهای حاکم بر جامعه از ضروریات طرحها و برنامههاست. این پژوهش به ارزیابی عوامل موثر بر نگرشها و رفتارهای مثبت زیستمحیطی شهروندان بیرجندی پرداخته است. نوع تحقیق کاربری و روش آن توصیفی تحلیلی است. سه شاخص آگاهی زیستمحیطی؛ نگرش زیستمحیطی و رفتار زیستمحیطی افراد مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق نیز افراد بالای 18 سال سن در شهر بیرجند، که به شیوه ترکیبی احتمالی طبقهای و تعداد – 50 عدد پرسشنامه در محلات هفت گانه شهر بیرجند تکمیل گردیده است. در این تحقیق حدود 9 فرضیه مورد آزمون واقع شده و نقش عواملی چون جنس، سن، سطح تحصیلات، نوع تحصیلات، نزدیکی با طبیعت، محل تولد، پایگاه اقتصادی اجتماعی و غیره در فرهنگ زیستمحیطی افراد سنجیده شده اند. نتایج حاصل از این تحقیق همگی این نکته را - مجددا یادآور میشود که همه افراد علاقهمند به آموزش و دوستدار طبیعت هستند؛ لیکن به دلیل عدم توجه به مسئله فرهنگسازی و عدم بهرهگیری از روشهای جذاب و نوین آموزش از طبیعت به نام حفاظت فاصله گرفته و در مواقعی آن را مورد تخریب نیز قرار می- دهند. بطور خلاصه حاصل این پژوهش نشان داد که سن بالاتر؛ نزدیکی بیشتر با طبیعت، محل تولد؛ پایگاه اقتصادی اجتماعی افراد؛ سطح تحصیلات و آگاهیهای زیستمحیطی بیشتر افراد موجب ایجاد نوعی فرهنگ زیستمحیطی ناخودآگاه میگردد.

tags: محیط زیست، فرهنگ، رفتار زیستمحیطی، شهر بیرجند