تحلیل اثر برخی عوامل مدیریتی بر بهبود عملکرد زعفران

نویسندگانحمیدرضا فلاحی
همایشششمین همایش ملی زعفران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۱-۱۱-۱۷
محل برگزاری همایشگناباد
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

در این پژوهش اثر مهم¬ترین عوامل مدیریتی بر گلدهی زعفران در مزارع با سن 1 تا 4 سال، با دیدگاهی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور مقالات چاپ شده در خصوص گیاه زعفران در مورد تاریخ، تراکم و عمق کاشت و نیز وزن بنه و مصرف کودهای آلی در طی یک دهة اخیر مطالعه و نتایج آن¬ها با کمک روابط رگرسیونی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که وزن بنه، تاریخ و تراکم کاشت گلدهی زعفران را نه تنها در سال اول کاشت به شدت تحت تأثیر قرار می¬دهند، بلکه در سال¬های بعدی بهره¬برداری از مزرعه نیز به میزان بسیار زیادی بر عملکرد گل اثر دارند. کاشت بنه¬های با وزن حدود 4 گرم نیازمند گذشت حداقل 3 تا 4 سال خواهد بود تا مزرعه بتواند با تولید بنه¬های دختری درشت به عملکرد اقتصادی (حدود 450 کیلوگرم گل در هکتار) برسد. در حالی¬که استفاده از بنه¬های با وزن حدود 8 گرم باعث می¬شود حتی در همان سال اول کاشت حدود 100 کیلوگرم در هکتار گل برداشت شود. بهترین زمان کاشت بنه در خردادماه می¬باشد. تراکم کاشت شدیداً به تعداد سال¬های بهره¬برداری از مزرعه بستگی دارد. اگر هدف این باشد که از مزرعه زعفران برای 1 یا 2 سال استفاده شود، بهتر است ار کشت پرتراکم (بیش از 400 بنه در مترمربع) استفاده شود. در مزارع چهار ساله، افزایش تراکم کشت به بیش از 100 تا 120 بنه در مترمربع منجر به کاهش قابل توجه عملکرد گل شد. در سال دوم پس از کاشت یک رابطه خطی بین عملکرد گل و مصرف کود گاوی تا سطح حداقل 60 تن در هکتار مشاهده شد.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: تاریخ کاشت، خلاء عملکرد، کلاله، کود آلی، وزن بنه