تعیین وزن بنه مادری مناسب جهت کاشت در مزارع تکثیر بنه زعفران

نویسندگانحمیدرضا فلاحی,مهسا اقحوانی شجری,حسین صحابی,حسن فیضی
همایشهجدهمین کنگره ملی و چهارمین کنگره بین‌المللی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۰۹-۱۰
محل برگزاری همایشمشهد
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

تولید بنۀ بذری مناسب از عوامل بسیار مهم در جهت کاهش خلاء عملکرد زعفران محسوب میشود. در فرآیند تولید بنه استاندارد برای زراعت زعفران هدف اصلی این است که بنههای ریز با انجام عملیات زراعی به وزن مطلوب جهت گلدهی برسند. از ابهامات مهم در راستای رسیدن به این هدف، آگاهی از وزن مناسب بنه جهت کاشت در مزارع تولید بنه بذری و نیز تعداد سالهای لازم برای رساندن بنهها به وزن مطلوب میباشد. بر این اساس در این آزمایش اثر وزن بنه مادری )کمتر از 4 گرم، 4 تا 8 گرم و 8 تا 12 گرم بهترتیب بهعنوان بنههای ریز، متوسط و درشت( در طی دو فصل رشد متوالی بر درصد توزیع بنههای دختری در گروههای وزنی مختلف در شرایط مزرعهای بررسی شد. این آزمایش در سالهای 1395 تا 1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی سرایان، دانشگاه بیرجند، در قالب طرح 1/ 70 درصد بنههای دختری دارای وزن کمتر از 6 گرم و فقط 4 / بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. در شرایط کاشت بنههای مادری ریز، در پایان فصل اول رشد 6 52 و 24 درصد بود. در اثر کاشت بنههای مادری درشت در / درصد آنها دارای وزن بیش از 12 گرم بودند، در حالیکه این مقادیر در پایان فصل دوم رشد بهترتیب 2 23 درصد از بنههای دختری دارای وزن کمتر از 6 و بیش از 12 گرم بودند و در انتهای فصل دوم رشد این مقادیر بهترتیب / 52 و 7 / پایان فصل اول رشد بهترتیب 5 15 درصد بود. بر این اساس، به نظر میرسد استفاده از بنههای مادری ریز مشروط بر اینکه مدیریت زراعی بیش از یکسال زراعی ادامه پیدا نماید، میتواند / 56/4 و 2 منجر به تولید بنه های دختری با وزن مطلوب جهت گلدهی شود.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: بنه، زعفران، کلاله، گلدهی، گیاه دارویی