ارزیابی اثر بازدارندگی عصارههای آبی برگ و بنه زعفران ). (Crocus sativus Lبر رشد قارچ آسپرژیلوس

نویسندگانحسین حمامی,مسعود دهقانی,مهدی جهانی
همایشهفتمین همایش ملی زعفران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۱۱-۱۳
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهپوستر
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

آزمایشی بصورت فاکتوریل دو عاملی بر پایه طرح کاملاً تصادفی با هدف ارزیابی اثر عصارههای آبی برگ و بنه زعفران بر رشد قارچ آسپرژیلوس در سال ۱۴۰۱در آزمایشگاه تحقیقات بیماریهای گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو نوع اندام زعفران )برگ و بنه( و هفت غلظت عصاره )صفر، ۰.۰۶۲۵ ، ۰ .۱۲۵، ۰.۲۵ ، ۰.۵ ، ۱ ، ۲ درصد وزنی- حجمی( بود. نتایج تجزیه واریانس اثر عصارههای آبی برگ و بنه زعفران بر رشد قارچ آسپرژیلوس نشان داد که نوع عصاره بر رشد کلونی قارچ در روزهای چهارم، ششم، هفتم، هشتم و نهم اثر معنیداری دارد. در حالی که غلظت عصاره اثر معنی داری بر قطر قارچ در روزهای دوم تا نهم آزمایش نشان داد. اثر متقابل نوع عصاره در غلظت عصاره بر بر رشد کلونی قارچ در روزهای چهارم تا نهم )در سطح معنیداری پنج درصد( اثر معنیدار نشان داد. مقایسه میانگین اثر متقابل نوع عصاره در غلظت عصاره بر قطر کلونی قارچ آسپرژیلوس نشان داد که با افزایش غلظت عصاره در هر نوع از عصاره ها کاهش رشد قطری پرگنه قارچ آسپرژیلوس مشاهده شد و همچنین شدت اثر بازدارنده عصاره برگ در روزهای ششم به بعد بیشتر از عصاره بنه بود. بطور کلی بیشترین شدت تاثیر بازدارنده بر رشد قطری پرگنه قارچ آسپرژیلوس در تیمارهای ۱و ۲درصد عصاره برگ و بنه مشاهده شد

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: بازدارنده، برگ، قارچ ، کلونی