اثر روغنهای گیاهی بر کارایی علفکش ستوکسیدیم در کنترل یولافوحشی

نویسندگانحسین حمامی,محمد حسن راشد محصل,مهدی پارسا,محمد بنایام اول,اسکندر زند
نشریهحفاظت گیاهان
شماره صفحات۳۶۱-۳۷۱
شماره سریال۳۴
شماره مجلد۳
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۰
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

به منظور بهبود کارایی علف‌کش ستوکسیدیم در کنترل یولاف‌وحشی، آزمایش گلخانه‌ای پاسخ به مقدار با نه روغن گیاهی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1391 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل غلظت‌های صفر، 44/23، 87/46، 75/93، 5/187، 25/281 و 375 گرم ماده موثره در هکتار علف‌کش ستوکسیدیم با و بدون روغن‌های گیاهی منداب، زیتون، سویا، ذرت، آفتابگردان، کلزا، کنجد، کرچک و پنبه‌دانه انجام شد. علاوه بر این یک آزمایش دیگر برای تعیین ترکیب اسیدهای چرب روغن‌های گیاهی انجام شد. همه روغن‌های گیاهی کارایی ستوکسیدیم در کنترل یولاف‌وحشی را بهبود دادند و آن‌ها را می‌توان بر اساس مقادیر پتانسیل نسبی به ترتیب منداب> زیتون> سویا> ذرت> آفتابگردان> کلزا> کنجد> کرچک> پنبه‌دانه درجه‌بندی کرد. نتایج کلی نشان داد که با افزایش محتوای اسیدهای چرب غیر‌اشباع روغن‌های گیاهی کارایی علف‌کش ستوکسیدیم بهبود می‌‌یابد. منداب و پنبه‌دانه به ترتیب با بیش‌ترین (17/71) و کمترین (65/20) درصد اسیدهای چرب غیر‌اشباع بیش‌ترین و کمترین کارایی را دارا بودند. در میان اسیدهای چرب غیر‌اشباع تشکیل‌دهنده روغن‌های گیاهی، محتوای اسید چرب لینولئیک نقش کلیدی در کارایی داشت. همچنین یک رابطه منفی بین محتوای اسید لینولئیک و کارایی روغن‌های گیاهی وجود داشت. کاربرد ستوکسیدیم روی چغندر قند و پیاز اثرات سمی معنی‌داری نداشت.

لینک ثابت مقاله

tags: اسید های چرب غیراشباع ، روغن های گیا هی، ستوکسیدیم، لینولئیک اسید