تأثیر آبیاری با آب مغناطیسی شده بر همزیستی بین سویا و ریزوبیوم

نویسندگانحسین حمامی,اکبر علی وردی,سمیرا کرمی
نشریهآب و خاک
شماره صفحات۹۵-۱۰۶
شماره سریال۳۵
شماره مجلد۱
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۱
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

آبیاری با آب مغناطیسی شده سبب افزایش کارایی مصرف آب در بقوالت میشود. اما اطالعاتی درباره وضعیت گرهزایی باکتریایی بر روی ریشه آنها با چنین روش آبیاری وجود ندارد. بنابراین، پژوهشی به صورت گلدانی در شرایط هوای آزاد در محوطه گلخانه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا همدان بهه اجرا درآمد تا تاثیر این روش آبیاری را بر همزیستی پنج رقم سویا با باکتری ریزوبیوم اختصاصی سویا بررسی کند. مغناطیسی کردن آب با عبور دادن آن از لوله آهنربایی با شدت میدان مغناطیسی 86/0 تسال انجام گرفت. آبیاری با آب مغناطیسی شده سبب خروج سریعتر گیاهچهها از خها شهد. بجهز در مورد تعداد دانه در غالف، آبیاری با آب مغناطیسی شده توانست تمام ویژگیها )وزن خشک اندام هوایی و ریشه، محتوی نیتروژن اندام ههوایی و ریشهه، تعداد و وزن گرههای باکتریایی، تعداد غالف، وزن صد دانه و عملکرد دانه بوته( را در تمامی ارقام سویا افزایش دهد ولی میزان این افزایشها بسهته بهه نوع رقم متفاوت بود. افزایش تعداد گره در ارقام امیر، زان، صبا، کوثر و هابیت به ترتیب برابر 7/33 ،3/55 ،1/00 ،7/86 و 8/51 درصد بود. با این وجود، تنها در دو رقم زان و کوثر، آبیاری با آب مغناطیسی شده سبب افزایش معنیدار وزن خشک گرهها به ترتیب به میهزان 0/70 و 1/05 درصهد شهد. آثهار بهبود فعالیت باکتری تحت شرایط آبیاری با آب مغناطیسی شده بر عملکرد دانه بوته نیز نمایان شد. بطوری که افزایش عملکرد دانه تک بوتهه در ارقهام امیر، زان، صبا، کوثر و هابیت به ترتیب برابر 6/30 ،1/35 ،0/03 ،6/68 و 3/61 درصد بود. بنابراین آبیاری با آب مغناطیسی شده نهه تنهها سهبب بهبه ود گرهزایی سویا شده بلکه باعث افزایش عملکرد نیز میشود.

لینک ثابت مقاله

tags: بقولات، تثبیت بیولوژیکی نیتروژن، کارایی مصرف آب، گره باکتریایی، محتوی نیتروژن