نویسندگان | حسین حمامی,اکبر علی وردی,سمیرا کرمی |
---|---|
نشریه | آب و خاک |
شماره صفحات | ۹۵-۱۰۶ |
شماره سریال | ۳۵ |
شماره مجلد | ۱ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۱ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
آبیاری با آب مغناطیسی شده سبب افزایش کارایی مصرف آب در بقوالت میشود. اما اطالعاتی درباره وضعیت گرهزایی باکتریایی بر روی ریشه آنها با چنین روش آبیاری وجود ندارد. بنابراین، پژوهشی به صورت گلدانی در شرایط هوای آزاد در محوطه گلخانه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا همدان بهه اجرا درآمد تا تاثیر این روش آبیاری را بر همزیستی پنج رقم سویا با باکتری ریزوبیوم اختصاصی سویا بررسی کند. مغناطیسی کردن آب با عبور دادن آن از لوله آهنربایی با شدت میدان مغناطیسی 86/0 تسال انجام گرفت. آبیاری با آب مغناطیسی شده سبب خروج سریعتر گیاهچهها از خها شهد. بجهز در مورد تعداد دانه در غالف، آبیاری با آب مغناطیسی شده توانست تمام ویژگیها )وزن خشک اندام هوایی و ریشه، محتوی نیتروژن اندام ههوایی و ریشهه، تعداد و وزن گرههای باکتریایی، تعداد غالف، وزن صد دانه و عملکرد دانه بوته( را در تمامی ارقام سویا افزایش دهد ولی میزان این افزایشها بسهته بهه نوع رقم متفاوت بود. افزایش تعداد گره در ارقام امیر، زان، صبا، کوثر و هابیت به ترتیب برابر 7/33 ،3/55 ،1/00 ،7/86 و 8/51 درصد بود. با این وجود، تنها در دو رقم زان و کوثر، آبیاری با آب مغناطیسی شده سبب افزایش معنیدار وزن خشک گرهها به ترتیب به میهزان 0/70 و 1/05 درصهد شهد. آثهار بهبود فعالیت باکتری تحت شرایط آبیاری با آب مغناطیسی شده بر عملکرد دانه بوته نیز نمایان شد. بطوری که افزایش عملکرد دانه تک بوتهه در ارقهام امیر، زان، صبا، کوثر و هابیت به ترتیب برابر 6/30 ،1/35 ،0/03 ،6/68 و 3/61 درصد بود. بنابراین آبیاری با آب مغناطیسی شده نهه تنهها سهبب بهبه ود گرهزایی سویا شده بلکه باعث افزایش عملکرد نیز میشود.
tags: بقولات، تثبیت بیولوژیکی نیتروژن، کارایی مصرف آب، گره باکتریایی، محتوی نیتروژن