| نویسندگان | حسین حمامی,زهرا توکلی,مهدی جهانی |
| نشریه | پژوهش های زعفران |
| شماره صفحات | 221-235 |
| شماره سریال | ۱۱ |
| شماره مجلد | ۲ |
| نوع مقاله | Full Paper |
| تاریخ انتشار | ۲۰۲۳ |
| نوع نشریه | چاپی |
| کشور محل چاپ | ایران |
| نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
بهمنظور ارزیابی خاصیت دگرآسیبی و قارچکشی عصاره آبی برگ و بنه زعفران بر خصوصیات جوانهزنی و رشد اولیهی علفهرز
خردل وحشی و قارچ آلترناریا آزمایشهای مستقلی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا ًتصادفی با چهار تکرار انجام شد.
تیمارهای آزمایش دگرآسیبی و ضدقارچی شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و هفت غلظت عصاره (دگرآسیبی: صفر، ،0/25
2 ،1/5 ،1 ،0/5و 4درصد وزنی- حجمی) (ضدقارچی: صفر، 0/5 ،0/25 ،0/125 ،0/625 ،0/0312و 1وزنی-حجمی) بودند. نتایج
نشان داد که اثر نوع عصاره بر جوانه زنی و رشد گیاهچه خردل وحشی معنیدار بود. نتایج اثر متقابل نوع عصاره در غلظت عصاره
بر خصوصیات رشد گیاهچه اولیه خردل وحشی نشان داد که کمترین طول ریشهچه، وزن تر و خشک ریشهچه، طول ساقهچه و
وزن تر و خشک ساقهچه، وزن حشک گیاهچه و بنیه گیاهچه مربوط به غلظت چهار درصد عصاره بنه به ترتیب با ،68/7 ،75/2
73/5 ،75/4 ،79/2 ،68/7 ،68/4و 72/3درصد کاهش نسبت به شاهد است در حالی که مقادیر کاهش طول ریشهچه، وزن تر
و خشک ریشهچه، طول ساقهچه و وزن تر و خشک ساقهچه، وزن خشک گیاهچه و بنیه گیاهچه در مورد عصاره برگ به ترتیب
47/4 ،46/8 ،48/8 ،48 ،44 ،46/7 ،48/2و 47درصد بود. نتایج اثر متقابل نوع عصاره در غلظت عصاره بر قطر کلونی قارچ
آلترناریا نشان داد که در روز نهم و دوازدهم غلظتهای 0/5 ،0/25 ،0/125و 1درصد عصاره بنه و غلظت 1درصد از عصاره برگ
مانع 100درصدی رشد پرگنه قارچ آلترناریا شدند.
لینک ثابت مقاله