ارزیابی روش های نوین خشک کردن زعفران

نویسندگانمهدی هدایتی زاده,حسین چاجی,رامین اسمی
همایشهفتمین همایش ملی زعفران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۱۱-۱۳
محل برگزاری همایشبیرجند
شماره صفحات۰-۰
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشداخلی

چکیده مقاله

زعفران گیاهی کم توقع بوده که با وجود نیاز کم آبی از بازده اقتصادی و ارزآوری بالایی برخوردار است. به منظور جلوگیری از کاهش خواص کیفی، کلاله باید پس از جداسازی از دیگر اجزای گل به بهترین نحو ممکن خشک گردد. با توجه به استقبال صادر کنندگان از زعفران اتویی و تفاوت معنی دار قیمت این نوع زعفران با نمونه خشک شده به شیوههای سنتی لذا در چند سال اخیر، این خشک کنها به سرعت در بین کشاورزان گسترش یافته است. با توجه به نبود مستنداتی در خصوص مزایا و معایب این خشککن‌ها این تحقیق با هدف ارزیابی سه نشان تجاری پر فروشتر از این نوع خشک‌کن و مقایسه نتایج با روش سنتی و خشک‌کن کابینتی هوای گرم انجام شد. در این تحقیق روش سنتی، خشک‌کن کابینتی، سه خشک‌کن اتویی و یک خشککن پرسی در قالب طرح کاملا تصادفی مورد مقایسه قرار گرفت. برای هر تیمار صفات زیر اندازهگیری و پس از تجزیه و تحلیل نتایج گزارش گردید. صفات مورد اندازهگیری شامل زمان خشک شدن و خواص کیفی و ظاهری بود. نتایج نشان داد تاثیر تیمار بر زمان خشک شدن در سطح 1% معنی دار بود به طوری که زمان خشک شدن نمونه به روش سنتی و خشک کن اتویی شماره1، به ترتیب126 ساعت و 148 ثانیه به دست آمده و بقیه تیمارها بین این دو تیمار قرار گرفت. تاثیر تیمار بر همه خواص کیفی و ظاهری شامل کروسین، پیکروکروسین، سافرانال، طول و عرض کلاله خشک در سطح 1% معنی دار بود. فقط مقدار سافرانال (ماده معطرزعفران) در روش سنتی از بقیه تیمارها بیشتر بود در حالی که بقیه خواص در تیمارهای صنعتی مخصوصا خشککن‌های اتویی از روش سنتی به طور کاملا معنی داری بهتر بود.

لینک ثابت مقاله

کلیدواژه‌ها: خشک کردن اتویی،‌خشک کردن پرسی، زعفران