| Authors | هما مالکی,فاطمه عزیزعربی,سعیده رفیعی |
|---|---|
| Journal | علوم و فناوری نساجی |
| Page number | 19-42 |
| Serial number | ۱۴ |
| Volume number | ۲ |
| Paper Type | Full Paper |
| Published At | ۲۰۲۵ |
| Journal Grade | Scientific - promoting |
| Journal Type | Electronic |
| Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Abstract
پژوهش حاضر، با هدف معرفی نخ بامبو بهعنوان ماده اولیه جدید در تولید فرش دستباف ایرانی انجام شده است. با توجه به اهمیت کیفیت باالی فرش دستباف، بهویژه در الیه زمینه، برای جلب اعتماد مشتریان و رقابت در بازار جهانی، این مطالعه بر بررسی خواص مکانیکی نخ بامبو و امکان استفاده از آن به عنوان پرز و چله فرش تمرکز دارد. نتایج نشان داد که نخ بامبو بهتنهایی به دلیل لغزندگی سطحی، خواص مکانیکی مطلوبی مشابه پنبه، پشم و ابریشم ندارد. برای رفع این مشکل، از دو روش تکمیل با پالسما سرد و آرد گندم استفاده شد که روش دوم، استحکام و ازدیاد طول بهتری را در نخ بامبو ایجاد کرد. آزمونهای بارگذاری ثابت و متحرک بر روی نمونههای بافتهشده نشان داد که استفاده از نخ بامبو اصالح سطح شده بهعنوان پرز و چله، قابلیت فشارپذیری فرش را افزایش میدهد و از کاهش ضخامت آن در اثر فشارهای مکرر یا مداوم جلوگیری میکند. با این حال، استفاده از چله بامبو با پرز پشمی به دلیل عدم اصطکاک کافی بین چله و پرز و باز شدن آسان گرهها، مناسب تشخیص داده نشد. بنابراین، استفاده از نخ بامبو بهعنوان پرز در کنار چله پنبهای، گزینهی بهینهتر برای تولید فرش دستباف با این ماده اولیه جدید معرفی میشود.