اصلاح گیاهان ادویه ای (فلفل سیاه، هل، زنجبیل، زردچوبه)
Breeding of Spice Crops (Black Pepper, Cardamom, Ginger and Turmeric)
گیاهان ادویه ای و معطر عمدتاً برای انتقال مزه، عطر، تندی و برای چاشنی غذا استفاده میشوند. بسیاری از آنها در داروها و عطرها نیز استفاده میشوند. سازمان استانداردهای بین المللی (ISO) حدود 112 گونه گیاهی را به عنوان گیاهان ادویه ای فهرست نموده است. هند به عنوان سرزمین جادویی گیاهان ادویه ای در نظر گرفته شده است. شبه جزیره هند یک گنجینه غنی از گیاهان ادویه ای است و بیش از 100 گونه از گیاهان ادویهای و داروئی در سطحی حدود 2 میلیون هکتار با تولید سالانه 2.2 میلیون تن رشد میکنند و حدود 47% از تجارت جهانی را شامل میشوند. فلفل سیاه، هل، زنجبیل، زردچوبه، فلفل، دارچین، میخک، جوز، تمبر هندی، و وانیل عمده گیاهان ادویهای را تشکیل می دهند. گیاهان ادویه بذری مانند گشنیز، زیره سبز، رازیانه، شنبلیله، شوید، زیره سیاه، بادیان و گیاهان ادویه علفی مانند زعفران، اسطو خودوس، آویشن، پونه کوهی، کرفس، بادیان، مریم گلی و ریحان نیز مهم هستند. هند خانه بومی بسیاری از گیاهان ادویه ای مهم مانند فلفل سیاه، هل، تمر هندی، برگ کاری (زردچوبه) و تا حد مشخصی زنجبیل، زردچوبه، گارسینیا و دارچین است، که در آن یک تنوع خوب وجود دارد. در حقیقت هیچ ایالتی در هند وجود ندارد که گیاه ادویهای در آن کشت نشود، که این به نوبه خود نقش مهمی برای زندگی مردم و پایداری اقتصاد آنها بازی میکند. این ادویهجات از شبه قاره هند به اغلب قسمتهای گرمسیری جهان گسترش یافتهاند.
فلفل سیاه، هل، زنجیل و زردچوبه گیاهان ادویهای عمده مناطق گرمسیری جهان هستند و در بسیاری از کشورها در طیف گستردهای از مناطق جغرافیایی کشت میشوند. هر کشور دارای ارقام سنتی خود، نژادها و انواع این گیاهان ادویهای است.
کلمات کلیدی
سطح، تولید، تجارت، منشاء، توزیع، گیاهشناسی، طبقه بندی، سیستماتیک، سیتولوژی، کلکسیون، حفاظت، منابع ژنتیکی، تنوع ارقام، ارزیابی، استفاده، بهبود محصول، انتخاب، هیبریداسیون، اصلاح پلیپلوئیدی، اصلاح جهش، رویکردهای بیوتکنولوژی، ریزازدیادی، بذر سنتتیک، کشت پروتوپلاست، انتقال ژن، جمعیت نقشه یابی، باززایی گیاه، تعیین خصوصیات مولکولی
فلفل سیاه |
هل |
زنجبیل |
زردچوبه |