Authors | عباس خاشعی سیوکی,محمدعلی بهدانی,علی شهیدی,فاطمه شیرزادی,فاطمه حاجی آبادی |
---|---|
Journal | پژوهش های زعفران |
Page number | ۱۰۸-۱۲۳ |
Serial number | ۱۱ |
Volume number | ۱ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۲۰۲۳ |
Journal Type | Typographic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Journal Index | isc |
Abstract
استفادة بهینه و صحیح از منابع آب، نیازمند محاسبه میزان آب مصرفی و تعیین ضرایب گیاهی متناسب با هر منطقه است. گیاه زعفران با نام علمی (Crocus sativus L.) بهعنوان یکی از گیاهان مهم و استراتژیک، در توسعه کشاورزی استان خراسان جنوبی نقش مهمی ایفا میکند. این تحقیق بهمنظور تعیین تبخیر – تعرق و ضرایب گیاهی گیاه زعفران و تبخیر – تعرق گیاه مرجع چمن به دو روش لایسیمتری و فائو – پنمن - مانتیث در منطقه نیمه خشک بیرجند و در سال زراعی 1399-1398 صورت گرفته است. بدینمنظور گیاه زعفران در شش لایسیمتر و گیاه مرجع چمن در سه لایسیمتر، در مجموعه آزمایشگاههای لایسیمتری دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، کشت شد. دوره رشد گیاه زعفران به چهار مرحله ابتدایی (27 روز)، توسعه (54 روز)، میانی (40 روز) و نهایی(54 روز) تقسیم شد. میانگین تبخیر – تعرق گیاه مرجع چمن به روشهای لایسمتری و فائو – پنمن – مانتیث بهترتیب برابر 32/4 و 19/4 میلیمتر بر روز و میانگین تبخیر – تعرق گیاه زعفران در دوره 175 روزه رشد، برابر با 34/2 میلیمتر بر روز بدست آمد. مقدار میانگین ضرایب گیاهی یک جزئی بهترتیب برابر با 36/0، 66/0، 86/0 و 42/0 و میانگین ضرایب گیاهی دوجزئی بهترتیب برابر با 37/0، 67/0، 87/0 و 42/0، در طول مراحل مختلف رشد برآورد شد
tags: Single and dual crop coefficient Saffron Water requirement Lysimeter