اثر مدیریت منابع، روش و زمان آبیاری بر عملکرد کمی گل و خصوصیات کیفی زعفران

نویسندگانعباس خاشعی سیوکی,یحیی چوپان,ابوطالب هزارجریبی,خلیل قربانی,موسی حسام
نشریهپژوهش های زعفران
شماره صفحات۲۸-۴۴
شماره سریال۱۰
شماره مجلد۴۲
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۲
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهisc

چکیده مقاله

ا توجه به آب و هوای خشک و همچنین کمبود شدید آب در مناطق شمال شرقی کشور، کشت محصوالتی که نیاز آبی پایین و در عین حال بهرهوری اقتصادی مطلوبی داشته باشند، مورد توجه است. در همین راستا، تحقیقی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار نوع منبع آبیاری ) آب چاه W1 و پساب تصفیه شده فاضالب شهری W2 ،)نوع سیستم آبیاری )آبیاری کرتی S1 و آبیاری زیر سطحی قطرهای S2 ) و زمان آبیاری )عرف منطقه یا 15 مهر T1 ،15 روز تاخیر T2 و 30 روز تاخیر T3) در سال زراعی 1398 در شهرستان تربت حیدریه انجام شد. نتایج نشان داد اثر متقابل نوع آب، نوع سیستم آبیاری و زمان آبیاری بر تمامی شاخصهای کمی و کیفی زعفران )تعدادگل، وزن تازه گل، وزن خشک کالله، وزن خشک خامه، شاخص درشتی گل، پیکروکسین،کروسین، سافرانال، رطوبت، کپک و کلیفرم کل( به استثنای وزن خشک کالله که در سطح احتمال 5 درصد معنیدار شد، دیگر صفات غیر معنیدار شدند. بیشترین مقدار برای صفات تعدادگل، وزن گل تازه و وزن خشک کالله در تیمار W1S1T2 به ترتیب با مقادیر 3/55 عدد در مترمربع، 6/16 و 85/0 گرم در مترمربع مشاهده شد. همچنین نتایج نشان دادند در صفات کیفی پیکروکسین،کروسین و سافرانال بهترین مقدار برای تیمار W2S2T3 با مقادیر 93 ،6/33 و 3/263( حداکثر جذب ( و بهترین مقدار کلیفرم کل در تیمار W1S1T3 با مقدار 11000 عدد در هر گرم بهدست آمد. بهطور کل میتوان از پساب فاضالب شهری )با لحاظ کردن مسائل بهداشتی و غذایی(، سیستم زیر سطحی و زمانهای آبیاری دیگر در کشت زعفران استفاده کرد.

لینک ثابت مقاله

tags: عملکرد کمی عملکرد کیفی فاضلاب تصفیه شده آبیاری زیر سطحی