مدلهای ارزیابی ریسک در پدافند غیرعامل

ناشر : عصر جوان
شابک : ۹۷۸۶۲۲۲۵۳۰۰۹۹
شناخت آسیب ها و ارزیابی دارایی ها در برابر انواع تهدیدات در دنیای امروز امری اجتناب ناپذر است؛ از طرفی ارتقاء و بهره‌وری برای امکان حضور و ادامه آن در صحنه رقابت امری الزامی است. در همین راستا وجود محیط‌های کاری ایمن یکی از مهمترین مولفه‌های لازم برای رسیدن به بهبود مستمر بهره‌برداری بشمار می‌رود. از طرف دیگر با افزایش سرعت توسعه علوم و معرفی مواد و فن‌آوری‌های جدید، در هر لحظه معظلات جدیدتری در محیط‌های کاری پدیدار می‌شود که مطمئنا مقابله با آنها و کنترل ریسک‌های غیرقابل قبولشان، نیازمند آگاهی از رویکردها، شیوه‌هاو تکنیک‌های جدید در این حیطه است. هرچند در دهه‌های اخیر با گسترش پهنه‌های علوم و دستیابی به فن آوری‌های مدرن، روز به روز از معضلات و گرافتاری‌های انسان کاسته می‌شود. ولی کم توجهی به اصول بنیادی و اولیه ارزیابی و مدیریت ریسک باعث شده که همچنیان تعداد بی‌شماری در محیط‌های کار، زندگی روزمره و مسیرهای مختلف جان ومال خود را از دست بدهند، حجم عظیمی از دارائی‌های سخت افزاری از بین برود، صدمات جبران ناپذیری بر محیط زیست وارد گردد و یا اعتبار چندین ساله سازمان‌ها و حتی جامعه خدشه‌دار شود. با تمامی دغدغه‌های که درخصوص دستیابی به کاهش ریسک و مخاطراتی که در محیط‌های مختلف، من جمله محیط‌های کاری در ابعاد مختلف با آن مواجه می‌باشیم، برآن شدیم تا کتاب حاضر را که مشتمل بر اطلاعات جامعی در خصوص کارآمد‌ترین مدل‌های ارزیابی ریسک می‌باشید را تدوین نماییم و امید می‌رود که محتوای این کتاب علاوه بر محافل دانشگاهی، در عرصه صنعت نیز مورد کاربرد قرار گیرد. یکی از راه های ایجاد اخلال در کارکرد یک مرکز، آسیب رسانی به تاسیسات زیربنایی آن می-باشد. شبکه آبرسانی یکی از زیرساخت های حیاتی و تعیین کننده هر مرکز یا به شکل عمومی تر هر مجموعه انسانی فعال می باشد و اهمیت حفظ کاربری و کیفیت عملکرد آن بر کسی پوشیده نیست. با ایجاد قطعی و ناپایداری در منابع آب یک مرکز، ممکن است عملا کارکرد یا تولید متوقف گردد و یا در شرایط بروز جنگ، ممکن است دشمن با ایجاد آلودگی در شبکه و کیفیت آب صدمات جبران ناپذیری به نیروی انسانی یا تجهیزات سخت افزاری وارد نماید. دشمن برای وارد آوردن خسارت و آسیب در زیرساخت آب می تواند از راه های مختلف عمل نماید. آلوده کردن آب‌ها در هر یک از بخش های سیستم های آبرسانی، حملات تروریستی، خرابکار و بمب گذاری در سیستم های آبرسانی می تواند از راه های ایجاد اختلال در شبکه آبرسانی به مراکز کشور باشد. با توجه به وجود احتمال خرابکاری و تخریب سیستم های آبرسانی، ایجاد زمینه و راهکارهای لازم برای پایداری و ایمن سازی منابع و سیستم های آبرسانی در مراکز جهت تداوم فعالیت ها در شرایط بروز تهدید دارای اهمیت بالایی می باشد. هر کشوری برای طی نمودن مسیر توسعه و پیشرفت نیاز به ایجاد امنیت و آرامش در درون خود دارد. لازمه ایجاد امنیت در هر منطقه ای وجود امنیت، ایمنی و پایداری می باشد. لازمه امنیت، ایمنی و پایداری زیرساخت‌های حیاتی کشور نیز به احصاء شرایط لازم برای تداوم فعالیت آن ها در زمان بحران وابسته است. کشور ایران به دلیل راهبرد دفاع از ارزش های اعتقادی-اسلامی، موقعیت ویژه ی جغرافیایی و ذخایر زیرزمینی موجود، همواره در معرض تهدید قرار داشته است. در کشور ایران، با توجه به گستره جغرافیایی و دسترسی ایران به آبهای آزاد، نیروهای نظامی در قالب نیروی زمینی، هوایی و دریایی در همه حال آماده دفاع و جلوگیری از هجوم دشمنان می باشند. با توجه به اهمیت تأسیسات آبرسانی، در هنگام وقوع بحران، آسیب پذیر بودن شبکه آبرسانی در زیرساخت آب، پتانسیل اختلال جدی در عملکرد و ناتوان سازی را داشته و می تواند منجر به ایجاد بحران های امنیتی گردد. برای مقابله با این امر، انجام اقدامات مهندسی پدافند غیرعامل در بخش های مختلف سیستم تامین آب ضروری می باشد؛ چرا که با کاهش آسیب‌پذیری سیستم آبرسانی و بخش‌های مختلف آن پایداری سیستم و تداوم آبرسانی تضمین می گردد. مهندسی پدافندغیرعامل یک نیاز معماری، مهندسی و استراتژیک، به منظور ارتقای بازدارندگی و تأمین امنیت پایدار بخش های مختلف سیستم ‏تأمین آب مانند سدها، چاه های آب، خطوط انتقال، ایستگاه های پمپاژ، تصفیه خانه، مخازن ذخیره و شبکه های توزیع آب می باشد.