بررسی مقایسه ای جوانه زنی و رشد اولیه شانزده گونه گیاهی تحت شوری آب خلیج فارس

Authorsسیدموسی موسوی کوهی,مرتضی قربانی,فاطمه کاوه ئی,زهره فتاحی
Conference Titleششمین کنفرانس ملی فیزیولوژی گیاهی ایران
Holding Date of Conference۲۰۱۹-۱۰-۲۳
Event Placeیزد
Page number۰-۰
PresentationPOSTER
Conference LevelInternal Conferences

Abstract

گرچه در زمینه اثر آب شور بر روی گیاهان مطالعات زیادی انجام شده است اما بررسی همزمان و مقایسهای پاسخ چندین گونه گیاهی به آب شور کمتر مورد توجه قرار گرفته است. جهت بررسی اثرات آب شور بر روی جوانهزنی و رشد گیاهچه چند گونه گیاهی آزمایشی بهصورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. آب شور مورد مطالعه از خلیج فارس تهیه گردید. نتایج نشان داد که هشت گونه شامل چچم، افسنطین، ریحان، کنجد، اسفند، چغندر، خرفه و تاج خروس در هیچ یک از شرایط 50 یا 800 % آب شور جوانه نزدند. در مقابل هشت گونه شامل سالیکورنیا، اشنان، سیاه تاغ، چاودار، ارزن، جارو، شلغم و کلزا قادر به جوانهزنی در رقت 50 % آب شور بودند اما درصد جوانه زنی و طول اندامهوایی آنها به طور معنیداری کاهش یافت. در این میان، طول ریشه اشنان و سیاه تاغ در رقت 50 % آب شور تغییری معنیداری را نسبت به شاهد نشان نداد اما در سایر گونهها به طور معنیداری کاهش یافت. تنها گونهای که در رقت 800 % آب شور جوانه زد، گیاه سالیکورنیا بود. نتایج نشان داد که در این رقت، درصد جوانهزنی، طول ریشه و زیتوده گیاهچه سالیکورنیا نسبت به شاهد افزایش نشان داد که این افزایش در مورد طول ریشه معنیدار بود. در مجموع، در مرحله جوانهزنی تحمل گیاه سالیکورنیا در برابر آب شور نسبت به سایر گونهها بسیار بیشتر بود. دو گونه اشنان و سیاه تاغ نیز تحمل نسبی خوبی به آب شور داشتند. در میان گیاهان زراعی، ارزن بیشترین تحمل را به آب شور نشان داد.

Paper URL

tags: آب شور، آب دریا، جوانه زنی بذر، گونههای شورزی