نویسندگان | سید جواد حسینی واشان,امیر جوادی فر,محمدباقر منتظرتربتی,یاسمن شمشیرگران |
---|---|
نشریه | نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی) |
شماره صفحات | ۱۲۵-۱۴۰ |
شماره سریال | ۳۳ |
شماره مجلد | ۱۲۸ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۲۰۲۰ |
رتبه نشریه | ISI |
نوع نشریه | الکترونیکی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | isc |
چکیده مقاله
به منظور تعیین اثر سطوح مختلف نانو اکسید آهن بر عملکرد، شاخص¬های کیفی تخم مرغ و وضعیت پاداکسایشی مرغ¬های تخم¬گذار، آزمایشی با 96 قطعه مرغ تخم¬گذار سویه Bovens در اوج تولید (28 هفته) در قالب طرح کاملا˝ تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار و 8 قطعه مرغ در هر تکرار اجرا شد. مرغ¬ها به مدت هشت هفته با جیره¬های آزمایشی حاوی سطوح صفر، 50 و 100 میلی¬گرم نانواکسیدآهن بر کیلوگرم جیره تغذیه شدند. صفات عملکردی شامل درصد تخم¬گذاری، میانگین وزن تخم¬مرغ¬ها، توده تخم¬مرغ تولیدی، میانگین خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک بصورت هفته¬ای رکوردبرداری شدند و صفات کیفی تخم مرغ (شاخص رنگ زرده، شاخص شکل تخم¬مرغ، شاخص ارتفاع زرده، واحد هاو، و وزن نسبی سفیده، زرده)؛ صفات پوسته تخم-مرغ (ضخامت پوسته، مقاومت پوسته تخم¬مرغ، وزن مخصوص تخم¬مرغ و وزن نسبی پوسته در انتهای دوره¬های 28 روزه بررسی شدند و شاخص¬های بیوشیمیایی خون و زرده تخم¬مرغ در انتهای آزمایش اندازه¬گیری شدند. مکمل نانوآهن بر صفات عملکردی و پروتئین تام خون اثری نداشت. استفاده از مکمل نانواکسیدآهن سبب افزایش غلظت HDL خون، آهن، روی و عیار پادتن بر ضد نیوکاسل و آنفلوآنزا در مقایسه با شاهد شد و غلظت کلسترول، تری گلیسرید، LDL و ALT در مقایسه با شاهد کاهش یافت. غلظت MDA خون با افزودن نانوذرات آهن افزایش یافت. بنابراین افزودن مکمل نانواکسیدآهن در سطح 100 میلی¬گرم می¬تواند باعث بهبود شاخص-های عملکرد، برخی خصوصیات کیفی تخم¬مرغ و کاهش کلسترول و تری¬گلیسرید خون، و بهبود پاسخ ایمنی در مرغ¬های تخم¬گذار گردد.
tags: ایمنی، کلسترول، مالون دی¬آلدئید، نانو آهن، واحد هاو